Slovenija smanjila akcize za male proizvođače vina

portal o vinu

Kako bi omogućila veću konkurentnost malih proizvođača piva, vina i alkoholnih pića, slovenska vlada početkom avgusta značajno im je smanjila akcize i omogućila jednostavniji postupak prilikom izvoza. Privatne mikropivovare u Sloveniji mjesečno proizvedu svega 50 hektolitara piva, što je neznatno u odnosu na domaću industriju piva koju je lani preuzeo Heineken, i samo kapljica u moru domaće potražnje.

No, proizvodnja piva najrazličitijih okusa u domaćoj radinosti više nije stvar samo hobija nego poslovni trend, a više je slovenskih malih pivovara zbog visokih nameta svoju djelatnost prijavilo u susjednoj Austriji. To je spoznala i slovenska vlada, pa je malim pivovarama s početkom avgusta uobičajene akcize smanjila za 50 posto, kako bi ih podstakla na rast i izvoz. Nova porezna regulativa vrijedi i za male proizvođače rakije i vina, a za pečenje rakije za vlastite i susjedove potrebe Slovenci više neće kao do sada morati prijavljivati kotlove za kuhanje rakije nego će plaćati paušalnu taksu prema stvarno proizedenoj količini.

Uz to, malim vinarima je od sada dozvoljeno da prodaju vino u druge članice Europske unije "s odgodom" plaćanja poreza i akciza.

U Sloveniji je trenutačno u funkciji pedesetak mikropivovara i pivoteka. U regijama Dolenjske, Primorske i Štajerske godišnje se u prosječnim vinorodnim godinama proizvede od 80 do 90 milijuna litara vina, što uz uvoz, osobito iz Makedonije, zadovoljava domaću potrošnju, a kvalitetnija vina idu u izvoz, male količine flaširanih vina čak u SAD, Japan i Rusiju.

Mali proizvođač piva je onaj s proizvodnjom manjom od 20 hektolitara, a mali proizvođač vina onaj čija godišnja proizvodnja ne nadmaši po volumentu ekvivlentnu količini od 150 litara čistog alkohola po volumenu. Kriteriji za male proizvođače rakije još nisu do kraja precizirani.

Vinari

Jedna od najvećih, neprofitnih, vinskih udruga na svijetu Munskänkarna, s ukupno više od 25 tisuća članova i 170 sekcija po cijeloj Švedskoj i svijetu, odabrala je Istru kao svoju vinsku regiju 2017...

Prezentacije

Tri sestre Dragana, Maja i Marija Aleksić iz Vranja, koje već šest godina proizvode vina, osvajaju nagrade i tržišta. Vinarija "Aleksić" osnovana je 2005. godine u Vranju, a 2009. prvi put plasirala...

Vinolozi

U Gradskoj čitaonici održana je promocija knjige "111 vina iz crnogorskih porodičnih vinarija", autora Svetozara Savića. "Moj cilj je bio da obiđem i promovišem male porodične vinarije, koje nisu...