Žilavka - princeza hercegovačkih vinograda

portal o vinu

O porijeklu imena vinogradarske sorte žilavka teško je dati točan odgovor, ali pretpostavka o ovom nazivu koje simbolizuje fine žilice, koje se naziru u doba pune zrelosti grožđa u bobici kroz njenu debelu, ali prozirnu kožicu, može se uzeti kao logična, a dodatak hercegovačka kao da hoće reći nigdje tako raskošna, nježna, blagotvorna i izdašna da nadoknadi brigu i trud vinogradara kao u Hercegovini u kojoj je nastala, formirala karakteristike, prilagodila se i poistovjetila sa sunčanim i krševitim ambijentom Hercegovine.

Od ove sorte grožđa proizvode se kvalitetna, a s probranih položaja (vinograda) vrhunska vina, vrlo često s dodatkom do 15 % drugih, poželjno takođe autohtonih sorti Hercegovine.

Vino "Žilavka", svako ponaosob doživljava na svoj način. Ono privlači ljubitelje dobre kapljice svojom posebnošću i osebujnošću, specifičnim mirisom, zaobljenošću, snagom svojstvenom južnim vina. Žilavka nosi pečat Hercegovine.

Divna, kristalno čista, zelenkasto žuta boja, specifična aroma, skladan odnos alkohola i kiselina, bogat ekstrakt - izdvajaju "Žilavku" iznad drugih vina. "Žilavka" je jako vino s 12 - 14 vol. % alkohola, 5 - 6 g/l ukupnih kiselina, uz ukupan ekstrakt 20 do 27 g/l. Svoju pravu punoću i prepoznatljivost postiže dužim odležavanjem u butelji.

Hercegovci je piju uz janjetinu, lešo ili pečenu na ražnju, zatim uz pastrvu i uz druge slatkovodne ali i morske ribe, uz sir iz mijeha i pršut. Posluživati je obvezno rashlađenu na temperaturi 10-12 ºC .

Gotovo je nezaobilazan dio asortimana svih hercegovačkih vinskih podruma, bilo onih koji vino prave za svoje ili potrebe tržišta.

Vinari

Jedna od najvećih, neprofitnih, vinskih udruga na svijetu Munskänkarna, s ukupno više od 25 tisuća članova i 170 sekcija po cijeloj Švedskoj i svijetu, odabrala je Istru kao svoju vinsku regiju 2017...

Prezentacije

Tri sestre Dragana, Maja i Marija Aleksić iz Vranja, koje već šest godina proizvode vina, osvajaju nagrade i tržišta. Vinarija "Aleksić" osnovana je 2005. godine u Vranju, a 2009. prvi put plasirala...

Vinolozi

U Gradskoj čitaonici održana je promocija knjige "111 vina iz crnogorskih porodičnih vinarija", autora Svetozara Savića. "Moj cilj je bio da obiđem i promovišem male porodične vinarije, koje nisu...