EU odobrila Crnoj Gori izvoz vina u rinfuzi

portal o vinu

Evropski parlament je izglasao odluku kojom je Crnoj Gori omogućeno da izvozi vino u rinfuzi u zemlje članice Evropske unije, čime je napravljen izuzetak, jer do sada to nije bio moguće s obzirom na poziciju Crne Gore dogovorenu u okviru Sporazuma o stabilizaciji i prudruživanju.

Kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, naknadni pristup globalnoj kvoti za vino dobijen je u veoma kratkom roku od dana upućivanja zahtjeva resora.

"Izbjegnuta je uobičajena i dugotrajna procedura izmjene SSP u sličnim slučajevima koja, po pravilu, podrazumijeva i određene ustupke Crne Gore prema EU... Crnoj Gori je dopušten pristup globalnoj kvoti za vino, što je omogućeno samo zemljama koje prethodno ispune svoje, odnosno pojedinačne kvote za vino koje su definisane protokolima o vinu ispregovaranim kroz SSP", naveli su iz crnogorskog ministarstva.

Kako objašnjavaju, s obzirom na to da Crna Gora nije bila u mogućnosti da ispuni svoju kvotu za vino koja se odnosila samo na flaširano vino, i kroz SSP nije na vrijeme ispregovarala izvoz vina u rinfuzi, nije ni imala mogućnost da koristi globalnu kvotu koja se odnosi na vino u rinfuzi.

Odluka o obnovi trgovinskih preferencijala analizira se i obnavlja svakih pet godina, a to znači da najnovija odluka, koja stupa na snagu 1. januara sljedeće godine, važi do 31. decembra 2020.

Vinari

Jedna od najvećih, neprofitnih, vinskih udruga na svijetu Munskänkarna, s ukupno više od 25 tisuća članova i 170 sekcija po cijeloj Švedskoj i svijetu, odabrala je Istru kao svoju vinsku regiju 2017...

Prezentacije

Tri sestre Dragana, Maja i Marija Aleksić iz Vranja, koje već šest godina proizvode vina, osvajaju nagrade i tržišta. Vinarija "Aleksić" osnovana je 2005. godine u Vranju, a 2009. prvi put plasirala...

Vinolozi

U Gradskoj čitaonici održana je promocija knjige "111 vina iz crnogorskih porodičnih vinarija", autora Svetozara Savića. "Moj cilj je bio da obiđem i promovišem male porodične vinarije, koje nisu...