portal o vinu

Makedonija je zemlja koju sunce obožava i grije preko 270 dana u godini pa kako onda Makedonci ne bi imali savršeno snažna vina. Ova zemlja, čiji su ljudi bezgranično srdačni i širokogrudni, svojom pozicijom na jugoistoku Europe zahvaljujući blagim zimama i žarkim ljetima, ima idealne uvjete za uzgoj grožđa i proizvodnju prvorazrednih vina. Vinogradi se većinom nalaze na brežuljcima, a glavne sorte crvenoga grožđa koje se ovdje uzgajaju su Vranac, Prokupac, Merlot, Cabernet sauvignon, Stanušina i Kadarka te sorte bijelog grožđa kao što su Smederevka, Chardonnay, Sauvignon, Rizling, Žilavka i Župljanka.

Makedonska vina su prema kvaliteti podijeljena u četiri kategorije. Najviša je kategorija vrhunsko vino sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom, slijedi kvalitetno vino sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom, stolno vino sa i bez zemljopisnog podrijetla.

Makedonija se ponosi sa 84 vinarije, a po proizvodnji vina svakako ističu neke vinarije od kojih smo posjetili njih 8. Uz sva vrhunska vina naravno sljubljuje se fantastična hrana koju u svakoj od vinarija pripremaju vrhunski kuhari što govori o svijesti Makedonaca koji ruku pod ruku ujedinjuju kulinarsku scenu prema vlastitoj vinskoj ponudi što u svakom gostu budi osjećaj personaliziranosti. Svakako treba naglasiti činjenicu da su Makedonski vinari odlični izvoznici na popularna strana tržišta kao što su Amerika, Kina, Japan i mnoge zemlje koje treba zadovoljiti vrhunskom kvalitetom i količinama.

Kavadarci su dom Tikveš vinarije

portal o vinu

Vinarija Tikveš osvaja svojim veličinom i pogonima u kojima se isprepliću tradicionalne vrijednosti i muzejske ljepote do modernih pogona i tehnologije koja ju rangira u sam vrh svjetskih proizvođača vina. Direktor jedne od najvećih vinarija u južnom dijelu Europe, Igor Ilievski, osoba je koja rado govori o Beloj vodi, vinu koje su prepoznali vrhunski stručnjaci u svijetu, a jedinstvena je kombinacija Vranca i Plavca malog. Još se dva vina iznimno ističu iz serije Barovo, a to je Barovo red koje čini blend Kratošije i Vranca u jednakom omjeru od 50% te Barovo white u omjeru blenda Grance blanca u 70% i Chardonnaya u 30%. Ekskluzivnu liniju vina čine R’kaciteli Special Selection i Vranac Special Selection.

Tikveš također nudi i rakije izvrsne kvalitete, a ističe se svakako Tikveš lozova žolta koja je ujedno i najpoznatija tikveška rakija.

Vinarija Bovin

portal o vinu

Savršeno raspoložen i jednostavan s vjerojatno prirodno ugrađenom ljubavlju i potpunom strašću za vina glavni je enolog Boris Necev bez koje vinarija Bovin jednostavno ne bi bila to što jest. Jedan zanimljiv „detalj“ u ovoj vinariji jest da se spomenuti enolog Boris može „igrati“ s 50 tona grožđa kako bi stvorio nešto novo, a to je otprilike cjelokupna količina grožđa jedne jače hrvatske vinarije.

U lepezi odličnih vina najviša mjesta zauzima vino Imperator sačinjeno od 100% sorte Vranac koji nastaje iz prirodno dehidriranih bobica. Butelja ovog vina dostiže cijenu u nekim restoranima Japana ili Kine između 150 do 200 Eura. Vrhunac proizvodnje vinarije Bovin svakako su vina iz 100% sorte Vranac My Way i Era od kojih My Way dozrijeva u hrastu preko godinu dana, a Era skoro dvije godine.

portal o vinu

Od brendanih vina ističe se savršeno vino Alexandar kojeg čine Vranac, Cabernet sauvignon i Merlot, svi u podjednakom omjeru od 33,3% te se stoga ovaj cuve savršeno sljubljuje u svom punom tijelu s divljači ili crvenim mesom.

Sveti Trifun premium brandy dobio je ime po zaštitniku vinove loze i vinara te zaista ponosno može i nositi svoje ime. Sa svojih 45% alkohola savršenog je punog okusa te se servira kao digestiv.

Ezimit vinarija

Zoranco Mitrevski više je nego zanimljiva osoba puna životnih strasti i van serijskih ideja. Vlasnik vinarije Ezimit, koja je u Hrvatskoj zauzela visoko mjesto po prodajnom kapacitetu svojih vina, poznata je po cijenama koje su vrlo pristupačne na policama dućana u Lijepoj našoj. Ova vinarija otvorila nam je širom svoja vrata, a vlasnik nas je ugostio savršenim makedonskim specijalitetima poput Štipske pastrmajlije koju čini domaće tijesto lađastog oblika u kojem se polaže meso prema izboru i peče u krušnoj peći. Savršeno jelo uz izdvojena vina poput Plavca malog koji je dobio poseban status u ovoj vinariji. Ima i razloga, ručno birane bobice fermentiraju u malim spremnicima dva do tri tjedna, a vino na kraju cijelog procesa dobiva rubinsku boju te snažno i bogato tijelo. Čista petica. Ima još mnogo vina koja su izuzetnog okusa no još bih istakli jedno, a to je Rose dobiven iz Pinot Noira koje je vrlo rafiniranog okusa ukomponiranog zrelog tijela i prekrasnog svježeg ostatka.

Hram vina Popova kula

portal o vinu

Osim proizvodnjom vina vlasnici Popove kule vrlo su spretni i u grani turizma. Bez obzira na to što do predivnog zdanja iz davno prošlih vremena, koje je služilo za ubiranje cestarine na Putu svile, vodi zemljana cesta oni ne brinu za goste koji dolaze iz cijelog svijeta. Kada dođete u Popovu kulu poželite ostati nekoliko dana kako bi se opustili u predivnoj prirodi, pogledu, odličnoj hrani u restoranu, a na kraju i vinima koji sami proizvode. Nalaze se u kraju s fantastičnom klimom blizu grada Demir Kapije i ponose se uzgojem stare sorte Stanušina koja se može naći samo u tikveškoj regiji. Stanušina ili u prijevodu Makedonsko devojče ova vinarija nježno njeguje i vraća joj puni sjaj.

Stobi, jučer, danas, sutra

portal o vinu

Vinarija Stobi dobila je ime po jednom od najstarijih antičkih lokaliteta u Makedoniji odnosno grčkom gradu Stoviju koji je čak u ono vrijeme imao kockarnicu. No u Stobiju se danas ne kockaju s ničim pa tako imaju iznimno modernu proizvodnju vina, restoran, organizaciju vjenčanja i zbog ovog ih spleta sutra čeka nastavak sjajne budućnosti. Ono na što se još misli kada je sutra u pitanju je uzgoj ovaca i ekološka proizvodnja domaćeg sira koji je toliko dobar da osim njihove odličnog vina iz sorte Graševina, dobro čitate uzgajaju sortu Graševinu, jedva čekamo dodatno buđenje izvoza u Hrvatsku kako bi svima bio dostupan fini slankasti sir Galichnik od kojeg rastu zazubice. Jadranka Klarić Kimovska, export manager, zvijezda kuće Stobi, posebno se pobrinula te nam je „ničim izazvana“ :) zapakirala pozamašne komade sira u kojima smo uživali i u Zagrebu. Od vina se svakako ističu barikirana vina Syrah, Merlot, Vranec, Charrdonay te izvrstan cuve koji čini Vranec, Merlot i Cabernet sauvignon pod imenom Aminta koja ide perfektno uz spomenuti sir :) , ali i divljač te suhe domaće kobasice ili pršut.

Chateau Kamnik

portal o vinu

Chateau Kamnik je manja vinarija u Makedoniji ali je potpuno drugačija po mnogočemu od svih ostalih. Krenuvši od futurističkog izgleda showrooma za primanje gostiju, za čiju je ljepotu zaslužna arhitektica i ujedno supruga vlasnika gospodina Malinkovskog, koji pruža fascinantni pogleda na Skoplje do predivno uređenog eksterijera usred vinograda u kojem se održavaju vjenčanja ili neke druga događanja. Kada se sljubite, što je brzo i prilično lako, s ovim prostorom, kreće sljubljivanje s hranom u lovački uređenom hotelskom restoranu gdje je svako jelo do te mjere savršenog ukusa da poželite ponoviti cijeli slijed ispočetka iako znate da ste siti. Guščja jetra bila je toliko fina i topila se ustima da bi svaki vrhunski francuski kuhar vjerojatno trebao i pokoji savjet za spravljanje od glavnog kuhara ovog restorana. Posebno iznenađenje bila je jako ljupka hrvatska enologinja Josipa Andrijanić koja svakom vinu daje poseban pečat svoga znanja i ljubavi.

portal o vinu

Vina koja potpuno obaraju s nogu u prepuštanju bogatom okusu su i svjetski nagrađivana crvena vina Ten Barrels Syrah iz 2012. koje je bio ove 2015. godine treće nagrađeno vino u Francuskoj, kao najbolji Syrah na svijetu. Terroir Vranec Grand Reserva iz 2011. godine proglašen je prema Decanteru najboljim crvenim vinom na području srednje i istočne Europe. Mnoga su vina još u vinariji Kamnik prestižna svojom kvalitetom i vrhunskim okusima no to je razlog da se u Makedoniju ode još jednom i uživa u velikim vinima koje s ljubavlju i perfekcijom rade baš ovdje.

Vinarija Popov

portal o vinu

Domaćeg ugođaja, savršene atmosfere na otvorenom pored vinograda Vladislav Popov vlasnik bio je domaćin koji nas je iznenadio odličnim pjenušcima. Kod njega se vole gostiti kako vinima, kao i odličnim izborom jela u restoranu, mnoge važne „glave“, veleposlanici, glumci i još neke poznate osobe čija su imena ostala ovaj puta tajna. Svakako je bilo zanimljivo kušati vino Žilavka, iznimno kompleksnog okusa i predivne žute boje, jačeg tijela.

Dalvina

portal o vinu

Vinarija Dalvina nalazi se u blizini rijeke Strumešnice u istoimenoj dolini te sa svojom blagom mediteranskom klimom i 210 sunčanih dana u godini proizvodi odlična vina. Sva vina, kako crvena tako i bijela, karakteriziraju snažni okusi i bogate arome, a ističe se svakako crveno vino Dalvina cabernet sauvignon.

wish.hr