portal o vinu

Novom Strategijom o alkoholu EU traži označavanje vina kao proizvoda čija je konzumacija rizična te podatak o kalorijama koje sadrži čaša vina. Dodatna pravila proizvođačima vina nameću nove terete, a poznato je da konzumaciju čaše vina uz obrok, posebice u mediteranskoj prehrani preporučuju nutricionisti i liječnici.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir ukazala je u Strasbourgu na plenarnoj sjednici na to da je nužno napraviti razliku između raznih vrsta alkohola, budući da čaša vina ne škodi zdravlju, već je problem prekomjerna konzumacija alkohola, za što je važna prevencija.

Govoreći o štetnosti alkohola upozorila je da njegova zloporaba negativno utječe na ljudsko zdravlje te da je to treći uzrok smrtnosti u Europi koji se je mogao spriječiti.

"Ovisnosti, nasilje, prometne nesreće, upropašteni mladi život socijalni su problemi koje izaziva prekomjerno konzumiranje alkohola. Potrebno je uložiti napore zajedno s državama članicama kako bi se smanjila šteta od prekomjernog konzumiranja alkohola" kazala je Petir.

Smatra da u Strategiji o alkoholu treba voditi računa o nadležnosti država članica te zajedno s njima postići to da se podigne dobna granica za konzumiranje alkohola.

"Važna je sažeta informacija o rizicima alkohola za zdravlje, posebice kada je riječ o trudnicama jer one u sebi nose novi život. S druge pak strane nužno je napraviti razliku između raznih vrsta alkohola i uzeti u obzir tradiciju, kulturu i lokalnu proizvodnju, posebice u Hrvatskoj, Francuskoj, Italiji i Španjolskoj. Čaša vina nije štetna za zdravlje. Stoga nije potrebno uvoditi dodatne zahtjeve i nova pravila za proizvođače vina već je potrebno usredotočiti se na prevenciju" zaključila je Petir.

Svako vino je jedinstven proizvod, neovisno o tome da li dolazi od istog proizvođača i sa istog područja te se njegov sastav mijenja iz godine u godinu na što utječu i vremenske prilike. Vrijednost pojedinih sastojaka se razlikuje što ovisi o području, vremenskim uvjetima, sorti grožđa kao i samom procesu zrenja vina. Stoga bi obvezno označavanje prehrambenih vrijednosti povećalo troškove za sektor kojeg čine mikro, male i srednje tvrtke.

petir.eu