portal o vinu

Francuzi su najveći proizvođači, potrošaci ali i uvoznici vina "roze", i u 2013. godini popili su devet milijuna hektolitara tog "nektara bogova", što je 37 posto ukupne svjetske potrošnje u toj godini.

Francuzi su po potrošnji "rosea" ispred Amerikanaca, koji popiju 12 posto ukupne svjetske proizvodnje i ispred Njemaca koji konzumiraju devet posto svjetske proizvodnje.

Kada je reč o proizvodnji, Francuzi i tu drže prvo mesto na svijetu, ispred Italijana i Španolaca, prenosi AFP, i precizira da su u 2013. godini proizveli sedam milijuna hektolitara "rosea", a 2014. čak 7,5 milijuna hektolitara, što nije bilo dovoljno da se pokrije domaća potražnja od devet milijuna hektolitara, pa je uvoz bio nužan.

Francuska uvozi 22 posto ukupne domaće potrošnje vina "roze, na drugom mjestu je Velika Britanija sa 15 posto uvoza, na trećem mjestu je Njemačka sa 14 posto, a SAD su na četvrtoj poziciji sa devet posto uvoza.

Zanimljivo je da Francuska, s jedne strane, izvozi najluksuznija skupa "roze" vina a uvozi jeftina.

Najveći svjetski izvoznik "rozea" je Španjolska, slijedi je Italija, pa SAD, koje zajedno izvoze više od 70 posto ovog vina u svijet.

AFP