portal o vinu

Hrvatski zavod za vinarstvo, jednom je novom međimurskom vinu dodijelio najveće priznanje, proglasio ga je odnosno izmjerio mu osobine za naziv vrhunsko vino.

Riječ je o vinu koje nosi naziv Sveti Urban, berba 2012, stvoreno u Vinariji Štampar u Svetom Urbanu.

Vino je nastalo kupažom cabernet sauvignona i gamaja, te sadrži respektabilnih 13,5 alkohola, ugodne je arome i lijepe boje, a poslužuje se uz piletinu, divljač, crvena mesa, ali i uz plodove mora te međimurska jela, a zbog snažnih alkohola i kao aperitiv.

Mr. David Štampar, dipl.ing.agr., voditelj podrumarstva, kaže kako je grožđe 15 dana stavljeno u proces maceracije, kako bi se iz njega izvuklo što više boje i tanina. Nakon toga je 80 posto ovakvog mladog vina godinu dana dozrijevalo u velikoj drvenoj bačvi, a 20 posto u barik bačvi.

Potom je pomiješano pretokom u veliku inox bačvu gdje ostaje do punjenja tijekom ljeta i plasiranjem na tržište, najvjerojatnije ujesen ove godine.

David, kaže kako je ovo veliko priznaje i ponos za njegovu obitelj, te za međimursko i hrvatsko vinarstvo, jer radi se o zaista posebnom vinu, koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a već sada ga se može kušati direktno iz bačve u njihovom velebnom i lijepom podrumu u Svetom Urbanu, bisernom hramu međimurskog vinogradarstva.

emedjimurje.hr