Pronašli tragove arsena u jeftinom vinu

portal o vinu

Ljubitelji vina koji za svoje zadovoljstvo imaju ograničen budžet nakon ovog otkrića trebali bi još pažljivije birati vino. Naime, u određenim jeftinijim vrstama vina pronađen je – arsen!

Kevin Hicks, osnivač laboratorija BeverageGrades testirao je 1300 boca vina kako bi saznao više o njihovom sadržaju, a ono što je otkrio više je nego uznemirujuće.

Naime, istraživanje je pokazalo da mnoga jeftina vina poznatih marki sadrže pet puta višu razinu arsena od one koja je dozvoljena u vodi za piće.

Zanimljivo je da proizvođači vina nisu dužni na etiketama prikazati udio arsena, a istraživanje je pokazalo da se njegova razina u vinu povećava kako cijena istog pada.

Pravna bitka tek počinje

Zabrinut za zdravlje potrošača, Hicks je angažirao odvjetnika koji je izjavio da su rezultati istraživanja potvrđeni od strane još dva nezavisna laboratorija, a izgleda kako prava pravna bitka tek počinje.

Iz tvrtke koja se bavi prodajom vina oglasili su se s argumentom kako nema smisla uspoređivati standarde koji vrijede za vodu s onima koji vrijede za vino uz objašnjenje da ljudi ionako piju više vode nego alkohola.

Vinari

Jedna od najvećih, neprofitnih, vinskih udruga na svijetu Munskänkarna, s ukupno više od 25 tisuća članova i 170 sekcija po cijeloj Švedskoj i svijetu, odabrala je Istru kao svoju vinsku regiju 2017...

Prezentacije

Tri sestre Dragana, Maja i Marija Aleksić iz Vranja, koje već šest godina proizvode vina, osvajaju nagrade i tržišta. Vinarija "Aleksić" osnovana je 2005. godine u Vranju, a 2009. prvi put plasirala...

Vinolozi

U Gradskoj čitaonici održana je promocija knjige "111 vina iz crnogorskih porodičnih vinarija", autora Svetozara Savića. "Moj cilj je bio da obiđem i promovišem male porodične vinarije, koje nisu...