portal o vinu

Osamnaesto ocjenjivanje vina na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2015. održano je u nedjelju u prostorijama tvrtke Mostarski sajam.

Višečlano međunarodno povjerenstvo, sastavljeno od vrhunskih enologa i predvođeno prof. dr. Bernardom Kozinom, ocjenjivalo je sedamdesetak uzoraka crnih i bijelih vina pristiglih iz Hercegovine, ali i cijele regije. Kako je objašnjeno u priopćenju tvrtke Mostarski sajam, vina su ocjenjivana po skupinama, metodom 100 pozitivnih bodova.

"Da bi neko vino osvojilo zlatno odličje i bilo svrstano u kategoriju vrhunskih, moralo je dobiti minimalno 82 boda. Tako je vina morala krasiti neupitna čistoća u mirisu, kakvoća u okusu i u općem dojmu", stoji u priopćenju.

Po riječima Kozine, ove godine zlatna odličja prevagnula su na stranu crnih vina.
"Drago mi je što je ocjenjivanje vina na Mostarskom sajmu doživjelo svoju punoljetnost. Osamnaest godina za redom je jedan izniman uspjeh kako za sajam, tako i za proizvođače grožđa i vina s ovih prostora", rekao je Kozina ističući da je ove godine bio malen broj uzoraka te da je 2014. u općem ekološkom proizvodnom smislu bila iznimno loša, točnije jedna od najlošijih uopće na ovim prostorima.

"U vinogradarskom smislu 2014. ćemo pamtiti kao lošu godinu", dodao je ovaj stručnjak.

Enolozi su suglasni u ocijeni da su hercegovačka vina sorti žilavka i blatina napredovala u odnosu na prethodne godine i da se Hercegovina definitivno ima čime ponositi i što ponuditi i na domaćem, ali i na inozemnom tržištu. Priznanja najboljim vinarima bit će uručena u okviru podsajamske manifestacije Sajam turizma koja se održava u sklopu 18. međunarodnog sajma gospodarstva - Mostar 2015., od 14. do 18. travnja.

Marija Marić [ Dnevni list ]