portal o vinu

"Ovo je najbolje crno vino na svijetu!" – oduševljeno je uskliknuo Leo Gracin kušajući ga iz jedne bačvice Vedrana Kiridžije. Dr. sc. Gracin je itekakav vinski znalac, iskusan enolog i vinar, savjetnik, docent na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, proslavio se i vlastitim babićem iz vinograda u okolici Primoštena. Vedran Kiridžija jedan je od najpoznatijih proizvođača dingača, iz Potomja je gdje mu je i podrum, nadomak slavnog Dingača; već nekoliko godina njegovi su dingači (a i obični plavci) u samom hrvatskom vrhu.

Leo mu je i partner i prijatelj (napravili su i jedan zajednički crnjak – Kontra – mješavinu plavca i babića) a u pet bačvica - barriqueua propisane zapremine 225 litara, od francuskog, američkog i slavonskog hrasta godinu dana je dozrijevalo 1100 litara tog dingača iz berbe 2012. Sada je na daljnjem zrenju u posudi od inoksa.

Što će gospar Vedran s tako dragocjenom kapljicom?

Dozrijevat će sigurno još 1,5 do dvije godine, a hoće li ga potom napuniti u boce kao posebnu, reprezentativnu seriju ili će ga izmiješati s dingačima iz ostalih bačava? Ovaj iznimno drag čovjek ali i podosta škrt u priči samo se nasmijao: A vidjet ćemo hoće li i onda biti najbolji na svijetu…

Aktualan je sada trenutak za priču o vrsnim Vedranovim vinima – na tržište kreću nova godišta: plavac '12 (sa 13,2 % alkohola), Tajano plavac mali '10 (14,2 %) i dingač '10 (15,3 %). Kao i u slavnih francuskih vinara – pravi vinoljupci s nestrpljenjem iščekuju što će konkretno ova nova serija (osim ushita) ponuditi.

Valja podsjetiti da se g. Kiridžija, iako je vinogradarstvo duga obiteljska tradicija, nije nekad time bavio: bio je pomorac, u Americi!

Odlično je zarađivao, ali je i posao bio iznimno naporan. Pa se mora i brodova ostavio potkraj 80-ih prošloga stoljeća i prionuo svojoj lozi – a valja podsjetiti i da vino radi samo od svojih trsova, i u podrumu je sve ručni rad!

Oko 20.000 je u njega panjeva, polovica od toga na Dingaču, ostatak u polju. Loze su stare 30-ak godina; odlično! Prvu je butelju napunio berbom 1995. Sada prosječno dobije do 4000 litara dingača i 6 -7000 plavca. Ključ je tu i za odgonetnuti značenje naziva Tajano plavac: stari je to peliški pojam za vino nastalo miješanjem s više položaja; u ovome slučaju plavca, nešto više od pola s Dingača a ostalo iz polja.

Sjajno vino u koje se zaljubi na prvi pogled, tj. gutljaj. A s dingačem, u modernoj izvedbi nasuprot nekadašnjoj sklonosti tradicionalnijoj, više rustikalnoj varijanti, obogatio je hrvatsko vinarstvo najvišim dometima.

Ovi lijepi dani sokole ga pred skoru berbu: očekuje nešto niži prinos, ali i niže alkohole, baš željene od 14,5 %. I na kraju, a moglo je i na početku: Kiridžijini su crnjaci i medicina, pravi lijek, kao što struka govori.

Čaša (takvog) crnog vina uz obrok krijepi i oporavlja, uvjerio sam se i osobno nakon infarkta početkom ove godine.

Večernji list