portal o vinu

S bocom vina isto je kao i s lijepom, šarmantnom ženom - dotjerana, ušminkana, atraktivno odjevena, naravno da će privući svačiju pozornost.

Tako je i s vinom; etiketa, oprema butelje njegov je važan izlog, prva i počesto presudna poruka potencijalnom kupcu. Pa je tako izrada primjerenih naljepnica postala prava umjetnost, a svjesni su toga sve više (ne i dovoljno!) i domaći vinari.

Pošao je od te činjenice poznati plešivički vinogradar i vinar Drago Kurtalj. U mjestu Plešivica, na istoimenoj planini, već je više od 300 godina njihovo obiteljsko imanje. Kuća je povijesne i arhitektonske vrijednosti, rijedak primjer u nas stambene klasicističke arhitekture izvan gradskih naselja. U starom podrumu zidanom od kamena s boltama i danas su drvene bačve, ali su Kurtalji uredili i novi suvremeno opremljen podrum i atraktivnu kušaonicu koja može primiti 20-ak gostiju, na finu kapljicu i na domaće specijalitete.

Mladi gazda Drago od svojih sorti na odličnim položajima radi rajnski rizling, graševinu, zeleni silvanac, sivi i crni pinot te portugizac. Ima dakako i drugih sorata, starih tamošnjih, a od moslavca, silvanca, rizlinga, chardonnaya i još poneke druge bobe spravlja vrlo pitak i dojmljiv pjenušac RDI. Uskoro će na tržište i njihovo prvo ledeno vino, rajnski rizling iz berbe 2011.

Djelić Plešivice, ogranak Plešivičke vinske ceste odnosno "malu Plešivicu u Zagrebu" Kurtalj je otvorio u srcu grada, na Novoj Vesi 8 - svoju Vinsku klet.

Uz vlastita vina nudi tamo i kapljicu svojih plešivičkih kolega, a srijedom se okupljaju ljubitelji i poznanici, željni pravog domaćeg zalogaja (cušpajzi!) uz čašicu finog vina. Na tako elitnom mjestu sada je, uz pomoć supruge Dubravke i sestre Mirjane te konzultanta Nena Masleka, upriličio i promociju novih etiketa svojih butelja - od pjenušca DRI, rajnskog rizlinga, zelenog silvanca do sivog i crnog pinota.

Etikete je izradio ugledni dizajner Vanja Cuculić, koji se već istaknuo efektnim naljepnicama za vina. Rođen je 1977. godine u Rijeci, stekao je brojna priznanja za svoje radove, a okušao se u brojnim dizajnerskim i grafičkim područjima, od kazališnih do vinskih tema, sa svojim studiom Cuculić.

Na promociji je objasnio da svako vino ima vlastitu etiketu, razlikuju se po stiliziranom dimu iz također stilizirane kuće Kurtaljevih, dok za pjenušac iz dimnjaka izlaze - mjehurići. Vrlo efektno, atraktivno, stručno - ukratko, vrhunski.

I tako je uoči skorašnje berbe, za koju je usprkos neprestanoj kiši ipak optimističan, Drago Kurtalj upriličio pravu veselicu, s poznatim tamošnjim specijalitetom greblicom, kotlovinom i gulašem od divljači. Domaćin, poznat i kao strastveni glazbenik, s članovima sastava Ex Pannonia i sam je zapjevao za razdragano društvo.

Večernji list