portal o vinu

Udruga "Kutjevački vinari", uz potporu grada Kutjeva, organizirala je i ove godine najveći vinarski skup u našoj zemlji Festival graševine.

Ovogodišnjim šampionima graševine proglašena su vina te sorte koja su proizveli Iločkih podruma i Vinogradarstvo i vinarstvo Krauthaker iz Kutjeva, zatim među vinima starijih godišta "Graševina Turković" d.d. Kutjeva i među predikatnim vinima Graševina ledeno vino berba 2008., također proizvod d.d. "Kutjeva".

Više desetaka graševina dobilo je zlatne, srebrne i brončane medalje festivala. Održan je simpozij o graševini, predstavljena knjiga Milana Sijerkovića o klimatskim uvjetima toga kraja, te priređeno niz zanimljivih gastronomskih i glazbenih sadržaja.

Izabrana je najljepša vinska boca prema vizualnom identitetu, a to je boca PP Orahovica pa im je pripala nagrada. Priređena je i zanimljiva utrka traktora ulicama Kutjeva. U kategoriji oldtajmera pobijedio je Božo Rajić, vinogradarskih traktora Vinogradarstvo Krauthaker, zatim u kategoriji od 80 do 120 konjskih snaga Marko Jaroš, te u kategoriji od 140 do 350 KS Tomislav Hajzler iz Jakšića.

U svečanoj festivalskoj povorci nastupila je Gradska puhačka glazba Kutjevo, te folkloraši i tamburaši iz naselja toga kraja. Tijekom dvodnevne priredbe pred više tisuća posjetitelja na jedinstvenom Trgu graševine u središtu Kutjeva nastupili su tamburaški sastavi Garavuše, Džentlmeni, Posegana, Castrum i drugi, te poznata imena naše estrade Voljden Grbac, Boris Ćiro Gašparac, Miroslav Škoro, Dražen Zečić, Giuliano i drugi.

Jelenko Topić [ Večernji list ]