portal o vinu

U okviru prekograničnog projekta "Mađarsko-hrvatske vinske priče", u Iloku se održava Vinski festival Srijem – Festival Traminca.

Traminac se tradicionalno uzgoja u području Iloka, a u te krajeve ga je 1710. godine donio knez Odeschalchi iz Južnog Tirola, dok je ime dobio po mjestu Tramin, gdje je i počeo njegov uzgoj. Traminac iz Iloka je vodeće vino među europskim tramincima, čemu u prilog govori činjenica da je poslužen na svečanosti krunidbe engleske kraljice Elizabete II., a i prije toga je uvršten među vina koja se poslužuju na engleskom kraljevskom dvoru.

I dok kraljevski dvor uživa u okusu i izvrsnosti ovoga vina, svi posjetitelji Vinskog festivala Srijem – Festival Traminca, imat će priliku degustirati traminac i uživati u ostatku programa koji ovaj festival pruža.

Festival će se održati od 6. do 8. rujna u srednjovjekovnoj jezgri grada. Službeno otvorenje bit će u petak 6. rujna u 19 sati. U šatoru će biti degustacije vina iz Iloka te gradova partnera na projektu, Orahovice i Villanya, ali i zabavni program.

U petak u 16 sati i u subotu u 12 sati, bit će održan stručni skup i predavanje o temi izmjena zakona i zakonskih regulativa u vinogradarstvu u EU koje će održati stručnjaci iz Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo.

vinarija.com