amfora

Kineski arheolozi nedavno su u grobnici u pokrajini Henan otkrili brončanu posudu staru 2000 godina s tekućinom koja bi mogla biti vino.

Dobro zatvorena posuda sadrži oko tri i pol litre tekućine žućkaste boje, kazali su arheolozi nakon što su je otvorili. Po mirisu pretpostavljaju da je riječ o vinu.

Tekućina će se uputiti na laboratorijsku analizu da bi se ustanovilo sadrži li alkohol, rekao je ravnatelj Instituta za arheologiju u gradu Luoyangu, Shi Jiazhen.

U grobnici je pronađena i svjetiljka u obliku divlje guske.

Ako se potvrdi pretpostavka po kojoj je riječ o vinu, Shi kaže da bi ono moglo potjecati iz razdoblja dinastije Han, koja je vladala Kinom od 206. pr. Kr. do 220 godine.

Agencija nije prenijela na koji je način posuda bila zatvorena da se tekućina uspjela tako dobro očuvati i da alkohol nije ishlapio.

Nova Kina podsjeća da su alkoholna pića iz istoga perioda i ranije pronalazili. Dodaje da se radilo o alkoholima na bazi riže i kineske šećerne trske koji su se najčešće čuvali u posudama od bronce. One su se koristile tijekom raznih rituala i svečanosti.

Godine 2010. kineski su arheolozi za vrijeme građevinskih radova blizu zračne luke Xian otkopali grobnicu s posudom starom 2400 godina, a u njoj juhu.