butelje

Čudna je psihoza koja ovih dana vlada svijetom zbog koronavirusa ili COVID-19 kako mu glasi medicinsko ime. Ovaj virus nam je još jednom pokazao koliko smo zapravo krhki i koliko brzo jedan ovakav slučaj može paralizirati svijet. Zbog prevencije odgađaju se razne manifestacije poput auto salona, prekidaju se nogometna prvenstva, a odgođena su i dva najveća vinska sajma u Europi, Pro Wine u Düsseldorfu i Vinitaly u Veroni. Nadamo se da će se do naše Vinistre koja je na rasporedu u svibnju, situacija smiriti i da nećemo imati tih problema. Stručnjaci kažu da bi dolaskom toplih dana i sam virus trebao početi slabiti pa se nadamo da se svemu polako bliži kraj.

Šparuge i vina

U Istri su prvi znaci dolaska toplog vremena divlje šparuge, a njih je, kako mogu vidjeti, moguće naći na krševitim tlima diljem Istre. Šparuge se odlično sljubljuju s malvazijom istarskom i sauvignonom bijelim. Oni koji nešto žele znati više o sljubljivanju i vinima mogu se prijaviti na AZRRI-jev "Proljetni ciklus edukacijsko-kuharskih radionica za 2020. godinu. Radionice se odvijaju u jako dobro uređenom edukacijskom centru na Gortanovom brijegu kod Pazina. Lista chefova je impresivna: Robert Perić, David Skoko, Jeffrey Vela, Deni Srdoč, Goran Kočiš, Marina Gaši, Petra Jelenić.

Za sljubljivanje vina s jelima Marine Gaši zadužena je moja supruga Karin, dok ću ja sljubljivanje odraditi s maestrom Perićem. Sauvignon bijeli je međunarodna sorta grožđa koja je rasprostranjena diljem svijeta, porijeklo vuče iz Bordeauxa gdje se koristi za bijelu Bordošku kupažu, ali i za dobivanje poznatih slatkih vina sauternesa i barsaca. Malo sjevernije u dolini rijeke Loire, sauvignon bijeli je jako dobar u vinogorjima Pouilly fume i Sancere, a u Novom svijetu izvrsne rezultate daje na Novom Zelandu. U Istri se sramežljivi počeci bilježe tek prije desetak godina s berbom 2010., u vinogradima ga je bilo i prije, ali se najčešće miješao s malvazijom.

Iz berbe 2018. jedan od najzanimljivijih istarskih sauvignona bijelih za mene je onaj iz kaldirske vinarije Valenta, koju čine otac Valter inače iskusni vinski operativac te sinovi Ivica i Stiven. Valenta sauvignon je na zadnjoj Vinistri osvojio visoku srebrnu medalju i bio među prva tri najbolje ocijenjena uzorka. Mala obiteljska vinarija Valenta trenutno uz sauvignon bijeli na tržištu ima malvaziju istarsku i teran koji je odležan u drvenim bačvama, muškat je već davno rasprodan te se očekuje nova berba.

Svojstva

Grožđe za sauvignon bijeli dolazi iz vinograda staroga 15 godina koji se nalazi u neposrednoj blizini sela Kaldir, gdje loza raste na dubokoj istarskoj bijeloj zemlji.

Berba je bila ručna početkom rujna te je nakon prerade vino odležavalo isključivo u inox bačvama. Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. U čaši se Valentin sauvignon bijeli dosta brzo otvara, a na prvo mirisanje dominira mi voćna nota u obliku bijelog voća poput breskve, a potom dolazi i nota ogrozdine te male zelene paprike.

Na drugo mirisanje javlja se nota peteljke pomidora, potom nota zelene pokošene trave, mediteranskog bilja i nota šparoga, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima dobru svježinu, vrlo je ukusno i krasi ga srednje tijelo.

Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je trajna i na aftertasteu se javlja nota breskve. Vino je fino, harmonično, lijepo se pije i u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još barem dvije godine.

Enogastronomski sauvignon bijeli jako dobro ide uz jela sa šparugama te bih ga preporučio uz fritaju s divljim šparugama uz malo špalete giravolta.

Glas Istre