sajam

Najvažniji hrvatski poslovni vinski događaj, sajam Vinart Grand Tasting mjesto je na kojem svake godine počinju intenzivne pripreme za nadolazeću turističku sezonu. Ugostitelji i F&B menadžeri pripremaju novu ponudu i kreiraju nove vinske liste, a svježa vina, odnosno vina berbe iz prethodne godine koja su netom završena, spremna su za njihovo prvo predstavljanje. Kao i u svim dosadašnjim izdanjima, vlasnici i voditelji ugostiteljskih objekata, sommelieri, F&B djelatnici i distributeri vina mogu se prijaviti za besplatan ulaz na službenim stranicama Vinarta.

Inače, Vinart Grand Tasting ove se godine sastoji od čak četiri povezane manifestacije u trajanju od puna dva tjedna.

1. Vinart Petit Tasting - majstorski ciklus

25. 2. 2023., subota, od 13 do 20 sati (hotel Dubrovnik, 1. kat)

Riječ je o malom i ekskluzivnom promenadnom kušanju za ograničeni broj posjetitelja, koji se sastoji se od dva trosatna dijela.

Majstorski ciklus - discovery session: od 13 do 16 sati

Ovdje možemo doznati sve o nedovoljno afirmiranim vinima iznimne kvalitete na koja vrijedi obratiti pažnju. Radi se o vinima, kažu organizatori, na kojima leži budućnost vinarstva Hrvatske. Neka su sasvim nova, neka postoje već dulje vrijeme, a zajednički im je potencijal da postanu zlatni standard budućnosti. Cijena ulaznice je 20 eura.

Majstorski ciklus - icons session: od 17 do 20 sati

U ovom dijelu manifestacije kušaju se vina ponajboljih majstora današnjice. Riječ je o legendarnim vinima neprocjenjive vrijednosti koja su obilježila vinsku scenu Hrvatske. Neka od njih su iz aktualnih berbi, a neka iz starijih i nedostupnih izvađena iz arhiva da pokažu svoj kolekcionarski potencijal. Cijena ulaznice je 30 eura.

Ulaznice se mogu kupiti odvojeno za oba djela, a može se kupiti i jedna cjelodnevna ulaznica po povoljnijoj cijeni od 40 eura za oba kušanja.

Posebno veseli podatak da za Discovery session, dakle za nedovoljno afirmirana, pa čak i mnogima nepoznata vina, vlada jednak interes kao i za Icons, odnosno vina koja su već obilježila vinsku scenu Hrvatske.

2. Vinske radionice

23. i 24. 2., te 28. 2. i 1. 3. 2023. (hotel Dubrovnik, 1.kat)

Raspored od čak 24. radionice objavljen je na internetskoj stranici Vinart Grand Tastinga. Radionice su namijenjene svima koji žele naučiti više i dodatno se informirati o vinima omiljenih vinarija na tržištu. U sadržaju radionica su zastupljene sve hrvatske vinske regije, kao i brojne strane, od Burgundije do Čilea. Cijene ulaznica su od 10 do 20 eura.

3. Studijsko putovanje za strane novinare

2. do 9. 3. 2023., Hrvatskom (hotel Dubrovnik, Lauba, Dalmacija)

Pod nazivom "Wine press trip - full of life" i pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice održava se studijsko putovanje za strane novinare u trajanju od sedam dana. Britanska stručnjakinja Caroline Gilby MW 2. ožujka drži radionicu na engleskom jeziku o ključnim sortama i vinogorjima Dalmacije. Nakon toga se istog dana održava internacionalno izdanje Vinart Petit Tastinga. Strani novinari nakon Vinart Grand Tastinga od 5. do 9. ožujka odlaze na studijsko putovanje u ključna dalmatinska vinogorja.

4. Vinart Grand Tasting - promenadno kušanje

3. i 4. 3. 2023., petak i subota, od 12 do 19 sati (galerija Lauba)

U dobro poznatom ambijentu Laube u Zagrebu, svoja vina izlaže 140 vinarija. Vinart Grand Tasting je pozivni festival s ograničenim brojem izlagača koji ukupnom kvalitetom svojih vina, kao i njihovim omjerom cijene i kvalitete, predstavljaju idealan uzorak vinskog tržišta Hrvatske i odličnu platformu za nabavku novih vina brojnim ugostiteljima i trgovcima. Cijena dnevne ulaznice za sajam je 30 eura, a u nju je uračunat i vaučer u iznosu od 5 eura koji se može potrošiti u Pop-up vinoteci postavljenoj na ulazu na sajam.

Jutarnji list