znak

U izboru 125 najboljih vina u svijetu iz 2022. godine poznati vinski magazin Decanter uvrstio je i četiri etikete s prostora ex-YU.

U pitanju su dva bijela vina, Carsko vino 2018 Podrumi Vukoje 1982 i Malvazija 2020 Edi Simčić, oba sa po 93 poena.

Carsko vino Vukoje - Grand Cru se pravi na najboljem položaju za žilavku u Carskom vinogradu Ušće. Sortni sastav je nepromjenjen kao u doba Austrougarske monarhije, kada je ovo vino bilo službeno vino Carskih dvorova, 93% žilavka i 7% bena. U ovom vinu moderna tehnologija je prilagođena tradicionalnom načinu proizvodnje. Carsko vino odležava 24 mjeseca u akaciji i šest mjeseci u hrastovim buradima. Ovi vinogradi se ručno obrađuju i za ovo vino se koristi probrana berba grožđa.

Boje je starog zlata sa zelenom refleksijom, mirisa vinogradarske breskve, dunje, vaniličnih tonova, cimeta, hercegovačkog bilja i rosnog hercegovačkog kamena. Okus veoma mineralan i kremast, izuzetno elegantan sa lijepim skladom slatkog i kiselog koji mu garantuju dug zavšetak i besmrtan život u našim čulima.

Među crvenim vinima na listi su i Single Vineyard Merlot 2018 Klet Brda (93 poena) i Kratošija 2021 Tikveš (91 poen).

Vranac rezerva Vukoje 2015 je od strane James Sucklinga, koji je jedan od najpoznatijih svjetskih vinskih kritičara, proglašeno kao najbolje ocijenjeno regionalno vino.