en face

U prvom izdanju podcasta "Imam ideju" portala Bljesak.info u 2023. godini gostuje gospodin Velimir Ereš, direktor i vlasnik Podruma "Vilinka" te Svadbenog salona "Afrodita".

Naglasak smo stavili na vino, tradiciju uzgoja hercegovačkih sorti vinove loze, proizvodnju vina i perspektive te branše u budućnosti.

Erešov vinograd nalazi se na brdu Vilinka, na području sela Sretnice, nadomak Mostara.
Vilinka je na 400 metara nadmorske visine, najveća kota na Sretnicama, a ujedno uz Trtle najviša kota na kojoj je zasađen vinograd u BiH. Nismo slučajno izabrali Vilinku, ta nadmorska visina daje nam veliku osunčanost, strujanje zraka za zaštitu vinograda pa nemamo potrebu za velikim zaštitnim sredstvima i prskanjem, započinje naš gost svoju priču o tom jedinstvenom lokalitetu.

Ova uspješna priča, inače, traje 15 godina, što je relativno kratko razdoblje za tradicionalno poimanje vinarstva i vinogradarstva, ali su vina iz podruma "Vilinka" već dosad osvojila niz domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada, posebice Žilavka koja je nagrađivana zlatnim medaljama na čuvenom londonskom Decanteru.

Naš gost biranim i razumljivim riječima dijeli svoja dosadašnja iskustva, ukazuje na prilike i izazove ove branše, a također u podcastu govorimo o nekim općim problemima privatnog poduzetništva, života u BiH općenito te šansama koje nam budućnost može ponuditi.

Kaže kako domaća vina u BiH još uvijek nisu dovoljno osvojila domaće tržište, te kako upravo tu ima najviše prostora za rast i razvitak proizvodnje vina.

Neke gotovo zaboravljene domaće sorte, primjerice Trnjak, pružaju velike mogućnosti za proizvodnju kvalitetnih vina.
Naš favorit i naša budućnost je Trnjak i on će imati ozbiljno mjesto kod svakog vinara u budućnosti. Sa Blatimo nećemo moći raditi neka ozbiljna crvena vina za odležavanje, međutim Trnjak to može. Za dobro vino vam treba suha tvar, treba vam kiselina, a to Blatina u startu ne može ponuditi. Neki su hercegovački vinari sa sortom Tranjak već napravili sjajne rezultate, kaže naš gost.

Predlažemo da poslušate razgovor u cjelini kako biste čuli i ostale, iznimno zanimljive informacije, ali prije svega iskustva, procjene i vizije za ono što nudi tako uzbudljiva branša kao što je proizvodnja vrhunskih vina.

bljesak.info