butelje

Nakon ovogodišnjeg "4. Jelsa Summer Wine Tasting by Vinske zvijezde" - ocjenjivanja vina otoka Hvara, koji je održan 27. kolovoza, i Zagrepčani su imali prigodu kušati "najboje od Hvara". Bilo je to na Vinskoj srijedi, koja se već nekoliko godina održava u "wine friendly" restoranu Trilogija Fino&vino, vlasnika sommeliera Krešimira Šesnića.

Voditeljica zagrebačke vinske degustacije naslijepo, prof. Marija Vukelić, ujedno je i jedna od organizatorica jelšanskog ocjenjivanja, koja dobro poznaje hvarsko vinogorje. Za ovu prigodu odabrala je 17 najboljih vina ljetošnjeg ocjenjivanja.

U restoranu je najprije za predstavnike medija upriličeno kušanje pobjedničkih vina po kategorijama - Bogdanjuše Zlatan Otok 2021., Pošipa Luviji 2021. i Plavca malog Barrique Tomić 2018., uz dodatnu degustaciju višestruko nagrađivanoga hvarskog maslinovog ulja Božić i uz mirise poklon paketića hvarskog ulja od lavande OPG Igora Deanovića.

I novinari su se složili da im je najbolji od ponuđenih vina pobjednički Pošip Luviji.

U nastavku degustacije, priređene za vinske goste, ljubitelje hvarskih vina, organizirano je ocjenjivanje u stilu profesionalaca. Vina su bila podijeljena na tri kategorije - u prvoj su bile bogdanuše, u drugoj ostala bijela vina otoka (prč, pošip, bijeli cuvéei ), a u trećoj plavci.

U kategoriji bogdanuša, od ponuđenih vina vinarija (Carić, Ventus, Leše, Zlatan Otok, Pavičić) publici se najviše svidjela bogdanuša Zlatan Bogdanuša, koja je i na profesionlanom ocjenjivanju dobila najviše bodova. U drugoj kategoriji kušala su se vina sorte prč vinarije Vujnović, cuvéei Levant vinarije Ventus, Forka vinarije Bojanić, Beleca Tomić i Cesarica Carić, te pošipi Luviji, Matković i Pavičić.

Najviše bodova publike osvojio je i u Zagrebu pobjednički pošip, šampion ocjenjivanja - Pošip Luviji. Kod plavca maloga, najviše su simpatija dobili plavci Zlatan Plenković Exclusive 2016, Plavac Ploški Carić 2015 i Plavac Ivan Dolac 2013 vinarije Svirče.

Prema reakcijama zagrebačkih kušača, kao i prijašnjih godina, veće simpatije dobili su malo stariji, odležani plavci.

Uz svaku skupinu vina restaurant Trilogija fino&vino pripremio je pomno birana jela - uz bogdanuše posluženo je predjelo na bazi mozzarrelle, uz bijela vina oduševio je rižoto od vrganja, gramačica i bukovača, a lungić je pratio plavce. Na stolu je bila i domaća pogača s lukom i fino hvarsko maslinovo ulje Božić, a za desert je poslužena crna čokolada sa smokvama.