kušanje

Dvije međunarodne nagrade - Luxury Awards u kategoriji "Najbolja tvrtka za proizvodnju organskog vina 2022". i Prestige Awards u kategoriji "Vinograd godine" stigle su u istarsku vinariju Kabola u Kanedolu pored Momjana.

Obje nagrade stižu iz Velike Britanije i godišnja su priznanja britanskih publikacija u kojima o najboljima odlučuju čitatelji online ali i stručni ocjenjivački sud.
Vinarija Kabola prva se u Istri odvažila na ekološku proizvodnju, zbog čega sve njezine etikete još od 2009. imaju BIO certifikat, a to je i prva vinarija u Hrvatskoj koja je počela proizvodnju vina u amforama.

U podrumu obnovljenje kamene stancije, na imanju između Buja i Momjana, nastaju Malvazija Amfora, Malvazija istarska, Malvazija Unica, Muškat Amfora, Muškat momjanski, Secco, Dolce, pjenušac RE, Teran, Teran Amfora, Merlot, Cabernet sauvignon, Cuvee Supremo i Rose Rosa, a ekološki se proizvodi i ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Nagrade su vlasnike vinarije, obitelj Markežić, zatekle u vinogradima jer je još u tijeku ovogodišnja berba.

S berbom smo započeli 25. kolovoza, dva, tri tjedna ranije u odnosu na prijašnje godine zbog izrazito osunčanog ljeta. Rane sorte chardonay i sivi pinot su pobrane, a koristimo ih za proizvodnju našeg pjenušca RE Kabola.Upravo smo završili s berbom malvazije koja čini 70 posto ukupne proizvodnje grožđa i vina, ističe Marino Markežić i najavljuje još jednu odličnu vinsku godinu.

Vinogradi na imanju vinarije Kabola ovogodišnju su sušu dobro izdržali zahvaljujući zemlji na mikrolokaciji Momjanštine bogatoj laporom koji zadržava vlagu.