Iter Vitis

Vinske ceste Hercegovine, kulturna ruta koja obuhvata višestoljetnu tradiciju proizvodnje vina u regiji Hercegovine, primljena je u kulturnu stazu Vijeća EUrope "Iter Vitis", rečeno je na konferenciji za novinare u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Vinarije su tek najvidljiviji dio VinskIh cesta Hercegovine, ali ona uključuje i brojne prirodne atrakcije, bogato kulturno nasljeđe, gastronomsku ponudu i jedinstvenu kulturu gostoprimstva.

Predsjednik Komore Zdravko Marinković rekao je kako je BiH s Vinskom cestom Hercegovine prva u regiji koja je primljena u jednu ovakvu udrugu.

Prema njegovim riječima, vrlo je bitno što se šest općina, odnosno gradova uključilo u Vinsku cestu, što je bitno i za ukupnu turističku ponudu Hercegovine, ali je i vrlo značajno da se BiH nađe na turističkoj mapi puta.
Vinska ruta može podstaknuti ostale grane privrede da se uključe u ovaj projekat kako bi unaprijedila turističke ponude BiH i promovirala svoje proizvode, istakao je Marinković.

Direktor Misije USAID u BiH Courtney Chubb rekla je kako je Vlada SAD podržala ovaj projekt, te istakla da će to raditi i u sljedećem razdoblju kako bi BiH proširila svoju ponudu.
Ovaj korak je važan za ekonomski razvoj kako Hercegovine, tako i BiH jer će doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta, ocijenila je ona.

Koliki je značaj ulaska Vinske ceste Hercegovine u kulturi rute Vijeća Europe, predsjednica "Iter Vitisa" Emmanuelle Penke navela je kako na svakih pet eura koju turisti potroše u vinarijama oni još 50 eura potroše na dodatne proizvode, pa je prosječna dnevna potrošnja ovih turista 189 eura.

Načelnik Odjela za turizam i ugostiteljstvo u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske Jelena Gavrilović je kazala kako je ovo jedna od lijepih vijesti za razvoj turizma u BiH, te da domaćom vinskom ponudom nismo samo dio Europe, već smo postali i dio svijeta.

Turizam je, navela je ona, strateška grana u BiH u kojem posao mogu naći i mladi i stari i žene, a posebno je bitno da se u ovaj vinski put uključi lokalno stanovništvo, kao i oni koji rade u turizmu.
Ovo je idealna prilika da se u svim ovim opštinama uključi stanovništvo koje do sada nije vidjelo šansu i priliku da se zaposli u turizmu. U smislu promocije važno je da se mi sa svojom kvalitetnom turističkom ponudom predstavimo i izađemo na evropsko tržište uz pomoć USAID-ovog projekta razvoja turizma, istaknula je Gavrilovićeva.

Vinskom cestom Hercegovine rukovodi Vanjskotrgovinska komora u saradnji s gradovima/općinama Trebinje, Mostar, Ljubuški, Čitluk, Čapljina i Stolac, uz podršku USAID projekta za razvoj održivog turizma BiH.

Europska federacija "Iter Vitis" osnovana je radi promoviranja i očuvanja materijalne i nematerijalne europske baštine vina i vinogradarstva.

"Iter Vitis" objedinjuje različita odredišta i promovira vinski turizam svojih članica, ne samo u smislu obilaska vinograda i kušanja vina, već i prekrasnih pejsaža, ruralnih područja, kulturno-historijskog i materijalnog nasljeđa koje se nalaze na vinskim područjima.