izjava

Iz Sjeverne Makedonije je prošle godine izvezeno vina u vrijednosti većoj od 61 mil USD, što je povećanje veće od 19% u poređenju sa prethodnom, 2020. godinom, izjavio je premijer Dimitar Kovačevski.

On je na konferenciji za novinare održanoj u petak istakao kako već tri godine uzastopno izvoz makdonskih vina raste i po količini i po vrijednosti, i da posebno raduje što se smanuje udio izvoza točenog vina, a povećava izvoz buteljiranog vina.
Makedonsko vino je u svijetu poznato po kvalitetu, a Makedonija važi za jednog od lidera po vrijednosti izvezenog vina u regionu, odnosno drugi je najveći izvoznik, poslije Grčke - rekao je Kovačevski.

On jde to izjavio poslije sastanka s vinarima na kojem je dogovoreno, kako je saopšteno, "rekordno historijsko povećanje otkupne cijene grožđa za 30%".

Kovačevski je dodao da se prosječna proizvodnja grožđa, uz podršku države, stabilizirala na oko 270.000 tona godišnje, a prosječna godišnja proizvodnja vina na oko 100 milijuna litara.
Paralelno se povećava i broj vinskih podruma kojih, zaključno sa avgustom 2022, ima 139, sa ukupnim kapacitetom od oko 200 miliona litara. Malim porodičnim vinarijama omogućena je finansijska podrška do 10.000 EUR za nabavku opreme za proizodnju, što je mjera koja je izazvala njihovo veliko interesovanje - rekao je premijer.

Istakao je kako se svake godine izdvajaju sredstva za promociju makedonskih vina na sajmovima širom svijeta i da se priprema novi zakon o vinu, usaglašen s propisima EU, a doprineće da makedonsko vino bude kvalitetnije.

Kovačevski je najavio da će na Prvom međunarodni sajmu vina, hrane i turizma "Vinska vizija Otvorenog Balkana" (u Beogradu od 1. do 4. rujna) iz Sjeverne Makedonije sudjelovati 42 vinarije i tri distilerije, koje će se predstaviti sa više od 300 različitih vrsta makedonskih vina.
Sudjelovanje Sjeverne Makedonije na tom sajmu za našu ekonomiju znači osiguranje većeg izvoza, otkupa i novih tržišta za plasman makedonskih vina - rekao je Kovačevski.