panorama

Prije nekoliko dana na portalu Forbes, online izdanju popularnog američkog magazina, objavljen je tekst o stanciji Baracija u Istri, idiličnom mjestu za bijeg od svakodnevnih obaveza, kako je nazivaju. Autorica Ann Abel posjetila je istarsku Krasicu pa napravila priču o bračnom paru Suzanne James Penavić i Krešimiru Penaviću i njihovom istarskom projektu. Riječ je o vili Stanzia Baracija okruženoj vinogradima i maslinama, smještenoj usred Istre. Kako piše, Penavići su imanje kupili 2010. godine, a već je tada napušteno stajalo 50- ak godina. Ranije je pripadalo obitelji Zlatić koja je ovdje imala farmu.

Danas je imanje pretvoreno u divan posjed s vilom koji je dostupan za najam za goste, sastoji se od, između ostalog, pet prostranih spavaćih soba, privatnog kina, vinskog podruma, a i pogled iz same vile je spektakularan. Kao jedan od najboljih dijelova vile autorica navodi i terasu s velikim stolom koji je, piše Ann Abel, najbolji kada je popunjen specijalitetima iz kuhinje Priske Thuring.

I kao što to često biva, stol je najbolji kada je krcat jelima ili 'laganim zalogajima' koje priprema Priska Thuring, privatna chefica koja je kuhala u nekim od najprestižnijih hrvatskih restorana (uključujući Dubravkin put, izglasan najboljim restoranom u Zagrebu tijekom svake godine kada je Priska bila glavna chefica), ali čini se da je najsretnija kada je vani u potrazi za hranom ili kada testira nove ideje u svom fermentacijskom laboratoriju. Kada sam bila u posjetu, zalogaji koje je Priska poslužila bili su ukiseljeno povrće, istarski sir i naresci, preukusno gorko zelenje, inćuni na tostu, prozračan kruh, mrkva i divlje šparoge koje je sama ubrala..., stoji u tekstu.

Spominje se i vinarija Clai, u vođenje koje se svojevremeno, u suradnji Giogiem Claiem i Dmitrijem Brečevićem, upustio i sam Krešimir Penavić, a o čemu smo pisali još 2017. godine.

Također, kako navodi autorica, a nedavno smo vijest objavili i mi, idući korak je otvaranje restorana Stara Škola s Priskom Thuring, koja će biti mjesto "iskrene hrane" i temeljit će se na konceptu "od farme do stola". Kako stoji u tekstu, Priska će se u restoranu voditi zero waste načelima, a nudit će i jednostavne opcije za ručak za lokalce.

Jutarnji list