ocjenjivanje

Vinogradari i vinari iz BiH te zemalja okružja, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Mađarske, koja je ove godine i zemlja partner, spremno su se odazvali pozivu Sajma Mostar te je na ocjenjivanje, uzevši u obzir sve objektivne okolnosti, pristigao respektabilan broj od 86 uzoraka vina.

S obzirom na ovu činjenicu, sa sigurnošću možemo još jednom zaključiti kako je ocjenjivanje vina na Sajmu u Mostar i dalje nedvojbeno vrlo značajno i neupitno relevantno mjesto na kojem proizvođači mogu dobiti objektivnu sliku stanja i razine kakvoće svojih vina - piše prof. dr. sc. Bernard Kozina u osvrtu na ocjenjivanje vina 2022. na 23. Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar (5. - 9. travnja).

Šampion Sajma u Mostar 2022. je vino Iločkih podruma - Traminac - izborna berba prosušenih bobica koje je osvojilo veliko zlatno odličje s 93 boda.

Blatina grand Cru Vinarije Čitluk s 90 bodova pobjednik je u kategoriji "vina sorte blatine" i pripalo joj je veliko zlatno odličje.

Vino Teuta Trnjak, također iz čitlučke Vinarije, osvojilo je zlatno odličje u skupini crnih mirnih vina s osvojenih 87,7 bodova.

Graševina vrhunska, iz Iločkih podruma, osvojila je zlatno odličje u kategoriji "skupine bijelih mirnih vina" s osvojenih 88 bodova.

Pobjednik skupine vina sorte žilavka je vino Hercegovina produkta iz Čitluka - Žilavka Zlatna dolina koje je osvojilo zlatno odličje s 86,5 bodova.

Priznanja će najboljim vinima biti dodijeljena u sklopu Sajma u srijedu, 6. travnja.

Kao što smo činili i prethodnih godina, u osvrtu na ocjenjivanje nastojimo iznijeti neke činjenice i detalje koji grade sliku posebnosti i jedinstvenosti svakog ocjenjivanja za sebe. U tom pogledu možemo krenuti s činjenicom da smo na ovom ocjenjivanju imali samo dva uzorka koja nisu udovoljila kriterijima za osvajanje nekog od odličja, što je pouzdan znak da je opća razina objektivne kakvoće vina podignuta jako, jako visoko, čemu se svi trebamo veseliti i željeti da tako i nadalje ostane. Što se tiče izbora najboljeg vina, svjedočili smo činjenici da je pobjedničko vino sorte blatina svojom kakvoćom, i sukladno tome postignutom ocjenom, superiorno nadvisilo ostala vina u konkurenciji, dok je pobjedničko vino sorte žilavka dobiveno nakon međusobnog ogledavanja, "pripetavanja" triju uzoraka koji su imali vrlo bliske vrijednosti postignutih ocjena. U skupini ostalih bijelih mirnih vina (bez vina sorte žilavka) pobjedničko vino je postignutom ocjenom superiorno nadvisilo konkurenciju, dok je u skupini ostalih crnih mirnih vina (bez vina sorte blatina) pobjednik dobiven u "pripetavanju" između dvaju uzoraka u kojem je, vrlo je zanimljivo, pobjednik postalo vino sorte trnjak. U apsolutnoj kategoriji, kategoriji najbolje ocijenjenog vina, što donosi titulu šampiona natjecanja, s ocjenom od 93 boda, odabran je uzorak predikatnog Traminca atribucije izborne berbe prosušenih bobica iz Iloka, odakle su nam i ranije često pristizali šampioni.

Na ovom ocjenjivanju imali smo veći broj uzoraka vina sorte trnjak nego ikad dosad i jedan od njih ponio je titulu pobjednika skupine crnih vina. To je svakako jasan znak da se doista radi o vrlo vrijednoj sorti iznimno visokog potencijala koja u praksi polako, ali sigurno, staje ravnopravno uz bok duetu blatine i žilavke. Stoga mi se čini razumnim u dogledno vrijeme razmisliti o ustanovljenju i natjecateljske skupine vina od sorte trnjak, čime bi se dodatno osnažila i potaknula svijest o važnosti ove autohtone sorte u razvoju i unaprjeđenju hercegovačkog vinogradarstva i vinarstva u cjelini - kazao je, između ostaloga prof. Kozina.

brotnjo.info