butelje

Na prestižnom azijskom natjecanju vina CWSA u Hong Kongu održanog po 23. put, mala crnogorska vinarija ostvarila je izuzetan uspjeh osvojivši čak 2 zlatne medalje. Najviše priznanje CWSA Double Gold osvojilo je njihovo prvo vino Radovan 2018, dok je Zlatnom medaljom nagrađeno vino Vranac 2019. Dvostrukom zlatnom medaljom odlikovano je i vino Grand Cuvee 2019 Domaine Lepovo vinarije Tikveš.

Radovan 2018 je cuvee sorti Vranac i Cabernet Sauvignon koji je odležavao godinu dana u barrique buretu od najfinijeg francuskog hrasta a onda je svoje odležavanje nastavilo u boci i strpljivo dočekalo svoje prvo - pa dvostruko zlato. Vranac 2019 koji je nagrađen zlatom medaljom je drugo vino proizvedeno u vinariji Keković Estate.

Više od 40 godina, tri generacije obitelji Keković, na vinogradu u srcu Crne Gore njeguju tradiciju proizvodnje vrhunskih vina za uživanja u trenucima. Mala obiteljska vinarija svoje početke bilježi davne 1980. godine sadnjom prvih čokota vinove loze sorte Vranac. Nakon Vranca posađene su sorte Cabernet Sauvignon, Chardonnay i Sauvignon Blanc. Već danas vinarija broji čak 6 etiketa i to: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rose, Vranac, Merlot i Radovan.

Službeno osnovana 2018. godine, vinarija Keković Estate izlazi na tržište 2021. godine sa svojim vinima. Strastvenim i entuzijastičnim pristupom, mala obiteljska ideja se pretvara u ozbiljan poduzetnički pothvat, pritom zadržavajući u svom fokusu ono najvažnije - obitelj.

Na lokalitetu Novo Selo, vinarija ima zasađen 1 hektar vinove loze a do kraja godine će biti zasađena 2.5 hektara bijelih sorti za vrhunska bijela vina na lokalitetu Kopilje, na čak 630m nadmorske visine. Već sljedeće godine planirana je sadnja čak 4 hektara crvenih sorti na Ćemovskom Polju. Pored vina koja već dobijaju svjetska priznanja, Keković Estate na svom imanju ima zasad od 150 stabala maslina i 200 lavandi.

Na samo 15 minuta od središta Podgorice, Vinarija Keković Estate će krajem proljeća ove godine otvoriti svoju dvoranu za kušanje, čijim otvaranjem i službeno počinje vinski turizam. U sljedeće 3 godine planirano je otvaranje nove vinarije i dvorana za kušanje po najsuvremenijim standardima na čak 1500 m2.

vijesti.me