zgrada

Festival "Vino Dalmacije" u organizaciji središnje regionalne udruge "Vino Dalmacije" se nakon pauze od godine dana, uzrokovane Covid pandemijom, ponovno održava u prostoru splitskog hotela "Amphora", Šetalište Ivana Pavla II. 51.

Festival se održava u petak i subotu, 8. i 9. travnja 2022. u trajanju od 12 h do 19 h.

Festival je organiziran po načelu promenadnog kušanja, tako da posjetitelji mogu obilaziti stolove s izlagačkim mjestima, kušati vina i izravno od proizvođača saznati detalje o kušanom vinu; svojstva, cijenu, količine i sve druge potrebne informacije. Ukupno izlaže oko 60 vinarija s područja cijele Dalmacije, od Zadra do Konavala. Na festivalu će se predstaviti brojna nova vina, pripremljena za puštanje na tržište neposredno uoči ili nakon festivala, neka od njih će biti iz 2021. godišta, a druga iz prethodnog ili još starijih godišta.

Na taj će način brojni ugostitelji i trgovci, koji se na festivalu očekuju u značajnom broju, svoje vinske liste moći dopuniti novitetima. Poslovnim posjetiteljima koji su primili pozivnicu festivala ili izlagača je ulaz besplatan, a za građanstvo se naplaćuje ulaznica u iznosu od 100 kuna.

U okviru festivala "Vino Dalmacije" održava se i niz edukativnih vinskih radionica s vođenim kušanjem vina koje će voditi renomirani vinski eksperti. Sve teme radionica su vezane uz dalmatinska vina kako bi se posjetiteljima približila kvaliteta dalmatinskih vina i potencijali ključnih dalmatinskih vinskih sorti.

Program radionica:

8. 4. Petak

13.30 h Manuela Plohl - Bordoške i rhonske crne sorte Dalmacije s naglaskom na sjevernu Dalmaciju

15 h Monika (Prović) Bojanić - Debit, kujundžuša, bogdanuša, zlatarica i druge elegantne bijele sorte Dalmacije

16.30 h Branimir Vukšić - Vinska karta kao autentično iskustvo

18 h Peter Labus - Pošip, grk, maraština, vugava i malvasija dubrovačka - sličnosti i razlike

9. 4. Subota

13.30 h Marko Gajski i Ivan Bratinčević - Radionica sparivanja jela i dalmatinskih vina

15 h Kruno Filipović - "Kako Bog zapovida - dalmatinski stil rose vina"

16.30 h Saša Špiranec - Ostale crne sorte Dalmacije; babić, tribidrag, dobričić, trnjak, lasina, plavina, i druge

18 h Ana Mucalo - Plavci s južnih strmina vs. plavci s drugih položaja

Slobodna Dalmacija