podrum

U organizaciji DIWinea projecta grupa novinara i wine blogera iz Zagreba posjetila je Kaštela kako bi što bolje upoznala domovinu crljenka. To područje podno Kozjaka poznato je po jedanaest autohtonih vinskih sorti, od kojih je najpoznatija crljenak kaštelanski. Poznata pod sinonimima tribidrag, pribidrag, zinfandel, primitivo i kratošija ova vinska sorta postavila je Kaštela na svjetsku vinsku mapu.

Poljoprivreda u Kaštelima ima dugu i bogatu tradiciju, a otkriće kaštelanskog crljenka, kao sinonima svjetske poznate vinske sorte Zinfandel učinio je grad Kaštela jednim od najpoznatijih vinskih destinacija u svijetu. U vinogradima Ivice Radunića iz Kaštel Novog na uzorcima 11 trsova pronađena je stopostotna genska identičnost sa zinfandelom, te je ova sorta spašena iz zaborava. U prosincu 2001. godine na zagrebačkom Agronomskom fakultetu i u Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo u Davisu (Kalifornija, SAD) potvrđeno je da je Zinfandel istovjetan s Crljenkom kaštelanskim.

Prva stanica zagrebačkih novinara bio je Muzej grada Kaštela, gdje je goste pozdravila direktorica TZ Kaštela Nada Maršić te im uručila prigodne poklone, što drugo, nego butelje vrhunskog kaštelanskog vina. Nakon toga, novinari su obišli Muzej te se uvjerili kako kultura ispijanja vina u Kaštelima seže još u daleku Antiku. U zapadnom dijelu kaštelanskog polja pri istraživanjima helenističke faze naselja Sikuli pronađeni su brojni predmeti reljefne keramike. Tako su u Muzeju mogli razgledati megarske čaša koje su služile za svakodnevno ispijanje vina, što znači da Kaštela osim autohtonih vina i čuvenog Crljenka, Zinfandela imaju i originalne vinske čaše izrađene upravo u Kaštelima.

Obiteljska vinarija godišnje proizvede oko 5.000 litara vina

Nakon upoznavanja s poviješću Kaštela, novinari su krenuli u obilazak kaštelanskih vinarija. Prva na spisku našla se vinarija Vučica iz Kaštel Kambelovca. Ljubazni domaćini, zaručnici Josip i Anđela Vučica, 2019. te godine odlučili su oživjeti obiteljske vinograde te se okušati u proizvodnji vina. Obiteljska vinarija godišnje proizvede oko 5.000 litara vina, koje proda na kućnom pragu. Nedavno su posadili dodatnih 8.000 trsova podno Kozjaka i u Dugobabama. Ljubazni domaćini poslužili su ručak u tri slijeda te su uz njega degustirana i njihova vina Maraština (berba 2020) Cuvee (berba 2019.) dobiven od sorti babica, plavac, crljenak i šećer za kraj degustacije Crljenak kaštelanski iz 2018-te. Vinarija Vučica ocijenjena je kao mlada vinarija koja bi još trebala rasti i razvijati se. Njihovo vrijeme tek dolazi.

Druga "postaja" ove novinarsko vinske rute je vinarija Putalj u Kaštel Sućurcu. Ljubazni domaćin Anton Kovač, poveo nas je u svoj vinograd koji je smješten na padinama Kozjaka, koji se odlikuje laporastim tlom koje crljenku savršeno odgovara. Iskusni vinski znalac Anton pričom nas je proveo kroz povijest svoje vinarije i kroz kaštelansku vinsku priču. Osim proizvodnje vina bave se i vinskim turizmom. Vlasnici su 6 vinograda koji se prostiru na 3,5 ha i imaju 22 000 loza. Proizvode 90% crnih vina ( plavac mali i crljenak) a 10% zinfandel rose. Novinarima je poslužio Plavac i Crljenak na kušanje, te nastavio s pričom o kaštelanskoj vinskoj povijesti a gosti su uživali u vrhunskoj kapljici te prekrasnom pogledu koji puca na Split i Kaštelanski zaljev.

Svi su oduševljeni kaštelanskom vinskom ponudom

Nakon vrhunske kapljice koju su kušali u vinariji Putalj novinari su se uputili u Kaštel Novi u vinariju obitelji Kuzmanić koja je relativno nepoznata u vinskim krugovima, ali su ih njihova vina oborila s nogu. Ivica Kuzmanić uz domaći pršut i sir poslužio im je pošip od samonikle vinove loze za koju Kuzmanić vjeruje kako se u vinogradu nalazi još od 50 -tih godina. Sljedeće vino koje je posluženo je glavinuša, koje osim obitelji Kuzmanić u ovom kraju nitko ne uzgaja. Po njegovim riječima ovo je još uvijek eksperimentalno vino i proizvede jedva 1000 litara godišnje. Nakon vrhunskih vina i prekrasnog zalaska sunca koji nas je počastio tu večer, ekipa se uputila u Split gdje su degustirali poznati pošip Ivice Milana koji se pije po svijetu.

Kaštela - 7 reasons to visit- moto je Turističke zajednice Kaštela. Osim 7 prekrasnih mjesta koja se ponose svojim dvorcima po kojima su dobila i imena, svojom bogatom kulturnom i povijesnom baštinom, Miljenkom i Dobrilom, Kaštela se mogu ponositi i svojim vinima, kaštelanskim crljenkom.

Bogatom gastro i etno ponudom trude se postati nezaobilazna destinacija svih turista kroz cijelu godinu. Novinari i blogeri bili su oduševljeni kaštelanskom vinskom ponudom uz nadu kako će sljedeće godine posjetiti sve one vinarije koje nisu uspjeli posjetiti ovoga puta.

dalmacijadanas.hr