podrum

Kako bi osigurala nužnu finansijsku stabilnost tvrtka "13. jul Plantaže" odlučila je prodati višak zaliha rinfuznog vina.

Napominju kako se cijena na svjetskom tržištu kreće od 0,35 do 0,45 centi. Ističu i da prodate količine neće biti realizirane na domaćem, kao ni na tržištima regije i tvrde kako time nije ugroženo poslovanje tvrtke. Tvrde kako je netočna infromacija da je za to isto vino tvrtki nuđena cijena od 0,80 eura.

Menadžment tvrtke "13. jul-Plantaže" radi isključivo u interesu tvrtke, njenih zaposlenih i vlasnika, sa jasnom vizijom i ciljem da tvrtku vrati na put održivog i racionalnog poslovanja, nakon što ju je prethodna uprava dovela do stanja duga od 40 mil EUR, duplih negativnih ocjena DRI, oduzete dokumentacije od strane Specijalnog državnog tužilaštva, upozorenja štrajka zaposlenih i brojnih drugih nedjela, koja su sve sem odraz odgovornog i domaćinskog poslovanja prema jednoj od najvrijednijih crnogorskih tvrtki - navode iz uprave.

Dovesti Plantaže, čiji proizvodi su najbolji ambasador Crne Gore u svijetu, u takvu situaciju, kako su kazali, najbolje govori o poslovanju i namjerama prethodnika sadašnje uprave.
Drugačijim i racionalnim odnosom prema tvrtki nova uprava preduzima brojne aktivnosti sa ciljem da, u što kraćem roku, postigne finacsijsku konsolidaciju i stabilnost, čvrsto vjerujući da će realizacijom definiranog plana aktivnosti osigurati poslovanje tvrtke na samoodrživim principima i vratiti tvrtku na put uspjeha - navodi se u saopćenju.

Iz uprave dodaju kako za tvrtku kao što su Plantaže, koje imaju međunarodno jak brend, koji je kao takav prepoznat u preko 40 zemalja širom svijeta, kako su kazali, jedna i konačna odluka ne može sanirati naslijeđene financijske probleme, već to zahtijeva niz odluka u čijem kreiranju zajedno sudjeluju Odbor direktora i uprava tvrtke.

Kao jedan od načina da se osigura nužna financijska stabilnost vide odluku o prodaji viška zaliha nedovršene proizvodnje.
Odluka o prodaji rinfuza nije donijeta u vrijeme redovnih poslovnih uvjeta i prilika, već je u korelaciji s nezapamćeno teškim uvjetima poslovanja, koje je uvjetovano naslijeđenim dugovima od 40 mil EUR - kazali su.

U uvjetima aktualne financijske situacije, prodaju viškova zaliha nedovršene proizvodnje smatraju opravdanom odluka, i očekuju kako će ona tvrtki osigurati nužna financijska sredstva.
Ova odluka je sprovedena, apsolutno, u skladu s tvrtkinim procedurama, na osnovu javno oglašenog poziva. Dakle, riječ je o viškovima zaliha rinfuz vina koja se, trenuntačno, ne mogu plasirati kroz paletu standardnih proizvoda, a čija prodajna cijena je odrežena na osnovu tržišne cijene u toj kategoriji. Cijena rinfuz vina ove kategorije kvaliteta na svjetskom tržištu se kreće od 0,35 do 0,45 euro centi - saopćeno je iz tvrtke 13. jul Plantaže.

Tvrde kako je netočna infromacija da je u službenim procedurama za to isto vino tvrtki nuđena cijena od 0,80 eura. Ističu i da prodate količine neće biti realizirane na domaćem, kao ni na tržištima regije i tvrde kako time nije ugroženo poslovanje tvrtke.
Reprogram naslijeđenih dugova, domaćinsko upravljanje, maksimalnu racionalizacija troškova, gdje god to ne utječe na kvalitet proizvoda, revidiranje komercijalnih ugovora koji će generirati više novca kroz prihode od prodaje, doprinijeti će konsolidaciji i sveobuhvatnoj transformaciji tvrtke u odživo i uspješno poduzeće - navodi se u saopćenju.

Dodaju kako je upava tvrtke fokusirana isključivo na odluke i aktivnosti koje trebaju osigurati neprekidan proces proizvodnje, nužan oporavak i, u krajnjem, dobar poslovni rezultat. Ka tom cilju, kažu, ujedinjeno djeluju vlasnici, menadžment i sindikat tvrtke "13. jul-Plantaže".

Konačno, tvrtka "13. Jul-Plantaže" je jedna od najvrednijih firmi u vlasništvu države, a to će nesumnjivo pokazati nova procjena vrijednosti stalne i obrtne imovine, od čijeg rada i poslovanja izravno i neizravno ovisi ne mali broj građana Crne Gore, pa je samim tim od posebnog značaja za novu upravu da ovu tvrtku sačuva i unaprijedi njeno poslovanje - zaključuje se u saopštenju.