kušanje

Ulaznica tisuću kuna, masterclasi dvije, večera u najznačajnijim restoranima Opatije i Kastva, od Mola, Yacht Cluba, Navisa do Kukuriku te hotela Ambasador i Ikador u rasponu od 700 do dvije tisuće kuna, vina čija cijena za butelju, a nije riječ o arhivskim raritetima, doseže i do 3,5 tisuća kuna.

U financijskom smislu bila bi to osobna iskaznica 2. Acrobat Portfolio Tastinga, bijenalnog vinskog skupa koji su 2020. godine u Zagrebu pokrenuli Dino Kušen i Juraj Dusper te tako pozicionirali Hrvatsku na listu zemalja s najznačajnijim vinskim događanjima u Europi.

Restoranska ponuda

Isto vrijedi i za Opatiju koja je zahvaljujući odlučnosti svoje turističke zajednice, kao i TZ-a Kvarnera i dugogodišnjim razvojnim vizijama njezine direktorice Irene Peršić Živadinov, upravo Liburniju svrstala u hrvatsko središte najznačajnijih enogastronomskih događanja te jednake takve ponude u restoranima.

​Sa sadržajne strane osobnu iskaznicu ovogodišnjeg Acrobata čine svjetski vinski monumenti poput Vega Sicilije iz Ribere Duero nedaleko Valladolida, šampanjci Louisa Roederera Cristala i Billecart Salmona, potom fantastični Talijani Roberto Voerzio Barolo, Gaia ili Biondi Santi s Brunelom, još jedna toskanska uzdanica Ornellaia, ugledna slovenska vinarija Marjana Simčiča i njima susjedna, s talijanske strane granice, vinarija Jermann, kao i niz predstavnika možda najpoznatije vinske regije na svijetu - Bordeauxa.

Od hrvatskih vinara jako su zapaženi bili pjenušci vinarije Barun nedaleko Ozlja.

Svi će navedeni vinari organizirati i masterclas s limitiranim brojem od samo deset sudionika koji se organiziraju u hotelu Ambasador. Glavna smotra ovogodišnjeg Portfolio Tastinga odvija se pak u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner gdje je moguće kušati sva navedena vina.
Želja nam je Hrvatskoj predstaviti recentnu vinsku proizvodnju kako bismo pomogli u podizanju kvalitete domaće restoranske ponude, ali i kako bismo utjecali na domaće proizvođače i kvalitetu njihovih proizvoda, istaknuo je Kušen koji nije isključio mogućnost da ova manifestacija bude jedan od zaštitnih znakova ponude Opatije.

Velik interes

Postoji, naime, iskazan interes Rovinja i Dubrovnika za ugošćavanje 3. Acrobata 2024. godine, no kako je u svom obraćanju prigodom otvaranja istaknula i Peršić Živadinov, Opatija je pravo mjesto za ovakva događanja.
Ovaj skup iznimnih vinara je još jedna potvrda da je pravac u stvaranju regije vrhunske enogastronomije koji već dugo provodimo na najboljem putu. Kad se bira u tom segmentu turističke potrošnje, kad se traži najbolje, bira se Kvarner, naglasila je Peršić Živadinov.

Samo događanje, čime je dobilo značaj kao jedno od najvažnijih takve vrste i na državnoj razini, otvorila je Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta te izaslanica ministrice turizma Nikoline Brnjac.
Vrhunska enogastronomija je važna odrednica hrvatskog turizma koja istodobno djeluje na značajno povećanje njegove kvalitete, kao i na napore da turistička sezona traje čitave godine, zaključila je Herman.

Novi list