zdravica

Francuski izvoz vina i žestokih pića dosegnuo je u 2021. godini novu rekordnu vrijednost, potaknut ukidanjem američkih carina i gospodarskim oporavkom od pandemijske krize, objavila je u utorak udruga izvoznika FEVS.

Izvoz vina i žestokih alkoholnih pića u inozemstvu, koji po vrijednosti pošiljki u inozemstvo zaostaje tek za zrakoplovnim sektorom, porastao je prošle godine za 28 posto, na 15,5 milijardi eura, objavila je Federacija francuskih izvoznika vina i alkoholnih pića.

U odnosu na pretpandemijsku 2019. uvećana je 11 posto.

Uvećan je i obujam izvoza, za 11 posto u odnosu na 2020., na 203 milijuna kutija od 12 boca. U odnosu na 2019. bio je veći za četiri posto.

"Stopa rasta vrijednosti gotovo je tri puta veća od stope rasta obujma, što pokazuje sve veću dodanu vrijednost izvoza vina i žestokih pića", primijetio je predsjednik FEVS-a Cesar Giron.

Isporuke vina u SAD, daleko najveće francusko izvozno tržište po vrijednosti, poskočile su za 34 posto, na 4,1 milijardu eura, a rast je zabilježen odmah nakon ukidanja carina u ožujku, priopćio je FEVS.

U odnosu za 2019. porasle su 10 posto.

Američke carine na uvoz francuskog vina, uvedene u sklopu kompenzacijskog paketa mjera nakon presude Svjetske trgovinske organizacije o nedopuštenim subvencijama EU-a za zrakoplove, zakočile su izvoz u 2020.

Dodatni udarac bilo je zatvaranje restorana, barova i duty free trgovina kako bi se zaustavilo širenje zaraze koronavirusom.

Ove i sljedeće godine izvozu francuskog vina mogla bi pak naštetiti manja proizvodnja nakon što su proljetni mrazevi poharali vinograde, a tajming tog udarca ovisit će o tome koliko dugo vino treba odležati, upozorio je Giron.

Ukupna proizvodnja vina pala je u prošloj godini za 23 posto, pri čemu je regija Beaujolais ubrala samo polovinu prosječne količine grožđa, dok je u prestižnoj regiji Bordeaux proizvodnja pala za četvrtinu, pokazuju podaci ministarstva poljoprivrede.

Proizvođači šampanjca, koji su u ponedjeljak izvijestili o rekordnoj prodaji, objavili su pak da manja ponuda ne bi trebala utjecati na dostupnost, s obzirom na zalihe. Šampanjac se obično proizvodi od kombinacije vina proizvedenih u prethodnoj godini i ranije.

Reuters