ilustracija

Poznati magazin Wine Spectator objavio je svoju godišnju listu top 100 vina, koju je napravio urednički tim ove kuće, uz ocijenjivanje parametara kao što su kvalitet, vrijednost za uloženi novac, dostupnost i - uzbudljivost vina.

Prvo vino na listi, koje je kritičare Wine Spectatora ostavilo bez daha, dolazi iz doline Napa u Kaliforniji - Dominus Estate je, kako su ocijenili kritičari, vrhunac dugog rada i jedna od kruna karijere Kristijana Muija, vinara koji je aktivno učestvovao u više od 50 berbi i čije ime se širom vinskog svijeta izgovara za ogromnim poštovanjem.

1. Dominus Estate 2018

Dolina Napa, Kalifornija

97 bodova

Cijena: 269 USD

Dominus Estate 2018, vino iz istoimene vinarije u dolini Napa u Kaliforniji, predstavlja, kažu u Wine Spectatoru, vrhunski primjer za dugotrajan i strpljiv rad u vinogradu i vinariji koji je krunisan stvaranjem vina beskompromisnog kvaliteta. Tvorac vina je Kristijan Mui, legendarni vinar čija je karijera u Bordou uključila i rad u vinariji Petrus, a u ovu regiju uveo je, navode u Wine Spectatoru, i metod zelene berbe koji je u početku nailazio na otpor bordovskih vinara. Mui je u Kaliforniju donio ogromno iskustvo iz Bordoa i primjenio ga u jednom od najzahvalnijih teroara na planeti, stvorivši kuću Dominus Estate čije je najbolje vino u istoriji, Dominus Estate 2018, rasni i plemeniti kaberne sovinjon sa malim dodacima kaberne frana i peti verdoa.

Kritičar James Moulsvort ovako je opisao ovo vino:

Čvrsto upakirano vino, s jasnim, čistim i odlučnim aromama kasisa, reduciranih šljiva i pirea od kupina, ujedinjenih s kralježnicom od željeza, dok u njega proviruju i suptilne note lovora, zove i duhana. Fine strukture, ali impresivne čvrstine, s dugom završnicom kroz koju se probija ukus željeza. Čuvati u podrumu i piti od 2024. do 2040.

2. Château Pichon Longueville Lalande 2018

Bordeaux, Francuska

98 bodova

Cijena: 198 USD

Kupaža cabernet sauvignona, merloa, cabernet franca i peti verdoa namijenjena je dugom odležavanju, i nasljednik je vina iz slavnih berbi 1959. i 1982. Moulsvort vino opisuje kao pravo aromatsko blago slatkog od šljiva i paste od kupina, kome je potrebno dugo vremena da se u potpunosti razotkrije jer je prekriveno slojem aroma tople zemlje, oprljenog kedra, duvana i lovora.

3. Heitz Cellar Martha's Vineyard Oakville Cabernet Sauvignon 2016

Dolina Napa, SAD

95 bodova

Cijena: 250 USD

Ovo, kako su kritičari opisali, veoma prefinjeno i otmeno vino koje već sada ima dovoljno šarma da se može sa radošću otvoriti, nosi na sebi vrlo poznatu etiketu - vino istog imena iz 1974. godine smatra se jednim od najboljih u istoriji doline Napa. Vino ima zavodljivu aromu nane, koju prate note lovora, ljubičice, šljive i pralina sa likerom od višnje.

4. Merum Priorati, Priorat Desti 2018

Penedeš, Španija

95 bodova

Cijena: 49 USD

Rafinirano, koncentrisano i elegantno vino sa aromama trešnje, ljubičice i anisa, sa izrazitim mineralnim tonovima. U završnici ima elemente planinskog bilja i začina. Kupaža grenaša, karinjana i siraa nosi autorski pečat enologa Rožea Oferila.

5. Le Chiuse Brunello di Montalcino 2016

Montalčino, Italija

98 bodova

Cijena: 99 USD

Reputacija jednog od najboljih proizvođača brunela nosi sa sobom i ogromnu odgovornost, a vinari kuće Le Chiuse, smještene na sjeveru Moltančina, u berbi 2016. napravili su vino koje dostiže, pa i nadmašuje visoke standarde toskanskog vinarstva. Vino ima arome jagode i trešnje, akcentirane biljnim, mineralnim i duvanskim notama, i vrlo rafinirane tanine.

6. Louis Latour Corton-Charlemagne 2018

Burgundija, Francuska

95 bodova

Cijena: 200 USD

Ovaj šardone kuće Louis Latour dobro je poznat širom svijeta, a u berbi 2018. vinari su ostvarili pun aromatski balans, prije svega zahvaljujući odličnom tajmingu berbe. Svjež je i voćan, sa aromama i ukusima limuna, kruške, bijelog cvjeća i kamena. Završnicu odlikuju ukusi limuna, putera i peciva.

7. Château Léoville Poyferré St. Julien 2018

Bordo, Francuska

97 bodova

Cijena: 104 USD

Vino stvoreno kao plod saradnje vinarke Izabel Davin i čuvenog konsultanta Mišela Rolana napravljeno je kao grand vin modernog stila. U pitanju je složena kupaža kaberne sovinjona, merloa kaberne frana i peti verdoa u kojoj se prvo susreću, kako su opisali kritičari, talasi zagrejanog kasisa, moka kafe i toplog katrana, nakon čega se otvara aromatsko jezgro sačinjeno od macerirane šljive, borovnica i kupina.

8. Cavallotto Barolo Bricco Boschis 2016

Barolo, Italija

95 bodova

Cijena: 90 USD

Jedini barolo na ovoj prestižnoj listi odležavao je tri godine u velikim buradima od slavonskog hrasta. Odlikuje ga aromatsko jezgro trešanja i ribizli, koje je uokvireno notama sena, eukaliptusa i divlje majčine dušice.

9. Salvestrin Cabernet Sauvignon St. Helena Dr. Crane Vineyard 2018

Dolina Napa, SAD

95 bodova

Cijena: 80 USD

Povijesna vinarija u dolini Napa može da se pohvali kontinuitetom rada još od 1858. godine, a vinarka Natali Vinkler, koja ovdje radi od 2017. godine, usmjerila je ovu kuću ka organskim praksama. Ovo vino je tipično za nju: vedro, svježe i čisto u izrazu, puno aroma ribizle, šljive i crnih trešanja, sa suptilnom notom gvožđa. Može se sa zadovoljstvom piti već od sljedeće godine, ili čuvati narednih petnaestak godina.

10. Château de Nalys Châteauneuf-du-Pape 2018

Dolina Rone, Francuska

95 bodova

Cijena: 105 USD

Na desetom mjestu je vino legendarne kuće koja postoji još od 17. stoljeća. U pitanju je složena kupaža grenaša, siraa, murverda, kunuaza i muskardena, a koja se odlikuje vedrim aromatskim notama lovora, maceriranim kupinama, malinama i šljivama. Završnica je bogata i puna ukusa sladića. Vino se može otvarati već sljedeće godine, s potencijalom za sazrijevanje od petnaestak godina.