Galerija

Bosna i Hercegovina ljubiteljima vina poznata je, između ostalog, po žilavci. Žilavka je authtona sorta grožđa Hercegovine, koja sazrijeva krajem rujna i vrlo dobro uspijeva na plitkim i krškim terenima i odlično podnosi sušu.

Vino žilavka ima svojstven miris, harmonično je, pitko i lepršavo vino žuto-zelene boje i doseže jačinu od 12-13 vol posto alkohola.

Manifestacija posvećena najpoznatijoj hercegovačkoj sorti žilavka održati se po peti put 17. kolovoza u Vinskoj galeriji Vukoje u Trebinju.

Zahvaljujući Vinariji Vukoje i njenom vlasniku Radovanu Vukoji, ovaj jedinstveni Salon žilavka za kratko vrijeme je izrastao u događaj koji privlači pažnju ljubitelja vina i vrhunske gastronomije u čitavoj regiji, ali i šire.
Žilavka ima potencijal kao malo koja sorta u svijetu i smatram da je ona ne samo naš zajednički adut za promociju hercegovačkog vinarstva, već i čitave gastronomske ponude ove regije. Na petom Salonu žilavke imat ćemo rekordan broj izlagača. Svoja vina predstavit će čak 24 vinarije iz čitave Hercegovine. Oni će izložiti svoja vina od sorte žilavka ili od vina od sorte žilavka sa pratećim sortama koje su Hercegovini prepoznate, kao što su bena ili krkošije, kao i neke kupaže žilavke sa svjetskim kultivarom, kao što je chardonay. Ono što je bitno reći jeste da izlažu vinarije od krajnjeg istoka Hercegovine do krajnjeg zapada. Čitava Hercegovina je zastupljena, gdje god ima žilavke. Također, uz ta vina svoje proizvode će izložiti 10 proizvođača sireva i pršuta, ali i maslinovog ulja. Za kuharski show bit će zadužen naš najbolji kuhar Nihad Mameledžija. Sve ovo će pratiti veliki broj pripadnika medija iz cijelog regiona - kazao je Radovan Vukoje.

Ovaj projekt je prepoznat i od međunarodnih organizacija kao što je USAID.
Želimo na pravi način predstaviti vinsku cestu Hercegovine kao jedan turistički proizvod koji je jako dobar i koji je prepoznat, ali želimo da radimo njegovu nadogradnju kako bi što kvalitetnije u narednom periodu umrežili sve proizvođače vina. Na Salonu žilavke imat ćemo i predstavnike Inter Vitisa, međunarodne organizacije koja je što se tiče vinskih ruta najreferentnija u svijetu. Salon žilavke je jedna velika priča u Hercegovini o kojoj će sigurno pričati svi u regionu - istakao je Vukoje.

ekapija