skupna

Nakon Aleša Winklera i njegovih fantastičnih sireva, Gorana Vrabeca i poznatih nam ljutih umaka te Sandre Babac i njezine priče o Šinjorini Smokvi, ove nedjelje, na Prvi program HRT-a stiže posljednji nastavak četverodijelnog serijala "Dulum zemlje". Ovog puta idemo na Pelješac.

Denis Bogoević Marušić nasljednik je male obiteljske vinarije. Upravo su očuvanje tradicije i povratak na Pelješac u okruženje prirode i slobode koju pruža, bili okidač da ostavi Split iza sebe.
Moja se obitelj bavila vinogradarstvom i vinarstvom stoljećima! Kao vinarija Križ službeno počinje od 2011., a ja sam iz Splita došao na Pelješac 2004. i uz tatinu podršku krenuo u stvaranje priče o vlastitoj vinariji, govori Denis koji se nakon godina rada i školovanja u Splitu, vratio u Prizdrinu, malo mjesto na Pelješcu u Donjoj Bandi. Tamo danas, uz podršku svoje obitelji, razvija priču o vinariji Križ te vinima iz biodinamičkog uzgoja.

Njihov najveći vinograd nalazi se na brdu Križ, a po njemu je vinarija dobila i ime.
Naše vino je drugačije jer ne postoji identičan vinograd u svijetu. Svaki vinar pokušava stvoriti neki svoj stil, ali najveća posebnost je okuse i mirise prirode koja vas okružuje prenijeti u bocu. Kada radite samo s vlastitim grožđem, i pokušavate izvući maksimum bez uplitanja modernih enoloških sredstava, onda imate nešto unikatno.

Denisova posvećenost obitelji, malom mjestu Prizdrina te želji da proizvodi drugačije vino, doista inspirira, a to i rado ističe:
Najponosniji sam na svoju obitelj i na odluku da dođem živjeti u Prizdrinu!.

Denisovu cijelu priču ne propustite u nedjelju, 13. lipnja na Prvom programu HRT-a, s početkom u 20:10.

grazia.hr