butelje

Belje je, nakon što dulje od deset godina nije obnavljalo svoj vinski protfolio, ovih dana predstavilo tri nova vina . Zanimljivo je da se radi o cuveeima; skoro sva dosadašnja beljska vina bila su monosortna ili kupaže najviše dvije sorte, koje su bile označene na glavnoj etiketi.

Nova je beljska linija vina namijenjena mlađoj publici, što je vidljivo i po komunikativnom, lepršavom dizajnu etikete. Cuvee Blanc sastoji se od traminca, graševine, muškata i bijelog pinota. Radi se o svježem vinu s naglašenim muškatnim i voćnim mirisima. U Belju Cuvee Blanc opisuju kao aperitivno vino, kao vino za druženje, ali i kao vino koje fino prati lagana predjela, sireve, pa čak i voćne kolače.

Cuvee Rouge kupaža je frankovke i merlota. Obje ove sorte u Baranji izvrsno uspijevaju. Nije loše podsjetiti da je prvo hrvatsko crno vino koje je dobilo Decanterovu zlatnu medalju bio baš beljski Merlot.

Rose iz 2020. baziran je na cabernet sauvignonu, u Belju kažu da naglašeno miriše po jagodama, malinama i naru, i da bi se trebao dobro slagati pizzom i burgerima. Belje je, podsjetimo, jedna od najvećih ali i najnagrađenijih hrvatskih vinarija.

Kult Plave Kamenice