sajam

U Skoplju je uspješno održano deseto jubilarno izdanje Balkanskog međunarodnog natjecanja vina (BIWC), a titulu najboljeg vina u Bosni i Hercegovini ponijela je kolekcija Cabernet Sauvignon i Merlot 2018 iz vinarije Fazan iz okoline Prnjavora.

Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovao je rekordan broj vina, oko 1.000. Najbolja vina na Balkanu na natjecanju je odabrao prestižni žiri od 18 vinskih sudaca iz 10 zemalja.

Od svog osnivanja 2012. godine, Balkansko međunarodno vinsko natjecanje jedno je od rijetkih u Europi koje slijedi australski model organizacije vinskih natjecanja, pružajući kvalitetnu ocjenu konkurentskih vina.
Prvi put u zemlji organiziran je događaj ove vrste. Pored natjecanja, žiri i gosti imali su priliku posjetiti naše vinarije i imali su priliku upoznati se s razvojem vinarstva u zemlji i zalaganjem za vrhunsku kvalitetu u proizvodnji te osjetiti naše gostoprimstvo. Izazovnije je kako vina balkanskih zemalja smjestiti na svjetsku vinsku kartu na mjesto koje zaslužuju. Kroz aktivnosti Balkanske mreže vina koju smo osnovali u Skoplju prije dvije godine, u sljedećem ćemo razdoblju raditi na ostvarenju ovog cilja, rekla je Elena Mladenovska-Jelenković, izvršna direktorica udruge "Vina Makedonije".

Pobjednici u svojim kategorijama proglašeni su na prigodnoj svečanoj večeri.

Proglašena su najbolja vina za svaku zemlju:

Albanija - Merlot 2018 iz vinarije Belba, Bugarska - SM 2018 iz vinarije Rox,
Bosna i Hercegovina - Kolekcija Cabernet Sauvignon i Merlot 2018 iz vinarije Fazan,
Hrvatska - Pribus rezerva 2018 iz vinarije Baraka,
Grčka - Afoura Sanorini Asirtiko 2019 iz vinarije Anhidros,
Kosovo - Grand Rahova Reserve 2019 iz vinarije Labi,
Crna Gora - Stari podrum 2013 iz vinarije Plataže,
Rumunjska - Isa Sobignon Blanc 2020 iz vinarije Krama La Salina,
Srbija - Dina Grašaac pjenušac 2018. iz vinarije Winum,
Slovenija - Brut sedam brojeva iz vianrije Puklavec;
TurskA, Asticus Mons Cabernet Sauvignon 2018 iz vinarije Čamlia,
Sjeverna Makedonija - Signature Merlot iz 2017. godine iz vinarije Chateau Kamnik.

Grand Reserve iz vinarije Chateau Kamnik je osvojilo nagradu za najbolji dizajn etikete za vino "Carmenere", što je slika poznatog makedonskog umjetnika Mihaila Korubina. Na tom je događaju Robert Paul Bloom dobio priznanje od organizatora za najbolju vinsku osobu na Balkanu za dugogodišnji rad na prodaji i promociji balkanskih vina na europskom tržištu.

Nagrada Grand Trophy bit će objavljena 17. juna u Sofiji, gdje će biti objavljeno mjesto natjecanja 2022. godine.
Natjecanje se svake godine širi i poprima drugu dimenziju. Također dodajemo nove kategorije nagrada, ovisno o trendovima u sektoru. Ove smo godine prvi put uveli nagradu "Vinska ličnost Balkana" za zasluge u promociji balkanskih vina, koju je ove godine dobio Robert Paul Bloom iz Nizozemske, koji je posvetio velik dio svog rada život za promociju vina s Balkana, izjavila je Galina Niforu, direktorica i osnivačica Balkanskog natjecanja i festivala vina.

Ona je pozvala sve ljubitelje balkanskih vina koji nisu uspjeli doći na otvorenu degustaciju u Skoplju, da dođu u Sofiju 18. i 19. juna kako bi uživali u vinima iz balkanskih zemalja.

Sljedeće godine natjecanje će se održati u Grčkoj i očekuje se porast broja vina koja sudjeluju.