kušanje

Dvije sestrinske vinarije, vinarija Testament iz Jadrtovca pokraj Šibenika i vinarija Black Island Winery iz Smokvice na Korčuli, su, u vrlo kratko vrijeme otkako postoje, napravile prilično ozbiljan proboj na tržište svojim etiketama. Malo je vinoljubaca danas u Hrvatskoj koji ne znaju za brendove poput The Dalmatian Dog, Testament ili Merga Victa. Upravo se iza ovih etiketa kriju vrhunski babići i pošipi od kojih su vrsni enolozi ovih vinarija, kroz moderan pristup u proizvodnji, napravili svjetska vina. O tome najbolje svjedoči broj medalja na IWC-u i Decanteru s kojima su se prošle godine njihova vina vratila u Hrvatsku, a osobito je važna prva zlatna medalja koju je jedan babić dobio na Decanteru, a pripala je upravo babiću The Dalmatian Dog.

I četiri nove etikete Testamenta i Black Island Wineryja upravo su ovjenčane nagradama na prestižnom natjecanju IWC u Londonu. Srebrnu medalju dobio je Testamentovom Tribidrag 2018. i 92 boda, a brončanu medalju osvojili su korčulanski pošip The Dalmatian Dog 2019. i Testament Prošek Babić 2018. Također, Testament Opolo Brut, pjenušavo rosé vino od babića, dobilo je medalju s IWC preporukom. A sva 4 ta vina bila su dostupna za kušanje na predstavljanju obaju vinarija u zagrebačkoj vinoteci Vintesa na događanju 'Subota u Vintesi' koje uvijek okupi brojne ljubitelje vina jer tada imaju rijetku priliku, obično rezerviranu samo za profesionalce u branši, premijerno kušati vina koja se tek pripremaju izaći na tržište.

Osim već spomenutih etiketa, vinarije su predstavile još 2 noviteta - Merga Victa Pošip 2020. čiji je prethodnik osvojio srebrnu medalju na Decanteru prošle godine, a znalci kažu da je ove godine još i bolji i, drugi, macerirani pošip koji ima zanimljivu priču oko nastanka: naime, tijekom prerade pokvarila se preša pa je Testamentov enolog Juraj Sladić odlučio odgovoriti na izazov i poigrati se prirodnim kvascima i drugačijom tehnologijom maceracije. Rezultat je 15.000 butelja elegantnog i pitkog orangea ugodne aromatike i vrlo harmoničnog okusa - Pošip Zenit 2018. Na radost brojne ženske publike rosé mjehurići od babića - Testament Opolo Brut 2019. - već su u prodaji, a ostali noviteti na tržištu će se naći u iduće dva do tri tjedna.

Emina Basara | story.hr