u podrumu

Londonsko godišnje vinsko ocjenjivanje, International Wine Challenge (IWC) profiliralo se kao "najstrože, najnepristranije i najutjecajnije" ocjenjivanje vina na svijetu. Prema podacima koje pratimo posljednjih godina, našim je vinarima izgleda teže dobiti IWC-ovu nego Decanterovu medalju, a ove godine je to izgleda bilo najteže dosad, jer nijedno hrvatsko vino nije nagrađeno zlatnom medaljom, iako su i srebrne i brončane medalje na IWC-u također veliki uspjeh.

Sva hrvatska vina su na ovogodišnjem IWC-u osvojila ukupno 107 priznanja, od čega su 13 srebrne medalje, 57 brončane medalje a 37 preporuke odnosno oznake "commended".

Vinarija Miljas natjecala se po prvi puta na ovome prestižnom svjetskom natjecanju i osvojila vrijedno brončano odličje za vino Grk Miljas. U izboru vina iz cijeloga svijeta vino Grk Miljas ocijenjeno je brončanom medaljom (85-89 bodova).

Ovo je još jedna potvrda obiteljskoj vinariji Miljas i mladom vinaru Zvonku Miljasu da i u ovim zahtjevnim godinama uspijevaju proizvesti visoko kvalitetna vina.

Inače vinarija Miljas od 1998. godine od kada je zakoračila u svijet vrhunskih vina niže nagrade i na drugim natjecanjima unutar hrvatske, tako su ove godine na četvrtom natjecanju vina autohtonih sorti "Vina iz davnina", koje se održalo 27-29 svibnja 2021. godine u prostorijama Ministarstva poljoprivrede u Zagrebu osvojili 3 zlatna odličja za vrhunska vina: Dubrovačka Malvasija Miljas (88 bodova), Grk (88 bodova) i Cuvee Blanc (85 bodova), te srebrenu medalju za Maraštinu (83 boda) i Rose Miljas.

Načelo bodovanja na IWC:

Zlato: 95-100 bodova;
Srebro: 85-89 bodova;
Bronca: 85-89 bodova;
Preporuka: 80-84 boda.

U drugome mjesecu ove godine kontaktirali su nas od strane Vinarta, tvrtke koja inače zastupa IWC u hrvatskoj kako bi napravili ocjenjivanje vina za našu regiju - priča Zvonko, te dodaje:

Gospar Saša Špiranec je tom prilikom radio na brošuri hrvatskih regija koja izlazi u izdanju Jutarnjega lista. Tom prilikom nam je predložio da s obzirom na kvalitetu naših vina bi bilo dobro da se prijavimo na ocjenjivanje vina na Londonskom International Wine Challenge (IWC). Do sada naša vina su bila ocjenivana samo na hrvatskim smotrama vina poput sabatine i Vinistre gdje smo redovito dobivali dobra odličja ali nikad nismo išli na strana natjecanja. Budući da smo znali da su njihovi kriteriji jako strogi željeli smo vidjeti kako ćemo proći u izboru svjetske konkurencije vinara iz cijeloga svijeta. S druge strane u ovoj pandemijskoj godini vina Miljas smo počeli distribuirati van Dubrovačko neretvanske županije. Shvatili smo da naša konkurencija odnosno kolege iz Istre i Slavonije čije su sorte najraširenije na hrvatskom tržištu imaju veliki marketing i svi imaju neka odličja sa međunarodnih natjecanja. Da bi se dokazali na tržištima van naše regije shvatili smo da naša vina osim što su dobra i što mi znamo da su Vrhunske kvalitete trebaju imati neku ocjenu relevantnih ocjenjivača kao što su renomirani ocjenjivači Londonskog IWC-a.

London nije bio jedina "pozornica" za Vina Miljas.

Osim Londona naša vina su ove godine bila i na natjecanjima na Istarskoj Vinistri na ocjenjivanju "Svjet Malvazija" u konkurenciji Malvazija cijeloga mediterana gdje smo sa naše vino Malvasija dubrovačka 2019 god. ( 86 bodova) i Maraština 2019 god. (83 boda) dobili srebrenu i brončanu diplomu, te na Zagrebačkom ocjenjivanju" Vina iz davnina" koje je organiziralo Ministarstvo Poljoprivrede gdje su se natjecala vina autohtonih sorti iz cijele hrvatske. Na tom ocjenjivanju smo za naša vina Grk (2019), Malvasija Dubrovačka (2018) dobili zlatnu medalju (88 bodova), te Cuvee Blanc (2019) zlatnu medalju (85 bodova) te srebrenu medalju za Maraštinu (83 boda) i Rose Miljas. Tako smo ove godine na navedenim natjecanjima dobili potvrdu za naš predani rad koji je kontinuirano u porastu od 1994. godine kada smo obnovom nastradalu obiteljsku kuću na Kraljevi u Mihanićima, u središtu konavoskog polja, gdje smo napravili modernu vinariju i okrenuli novi list u proizvodnji vina obitelji Miljas koja je započela još 1897 godine kada je naš pradjed izgradio kuću na mjestu gdje mi i danas živimo i stvaramo vrhunska vina od autohtonih sorti Dubrovačke malvasije, grka, maraštine, crljenka i plavca malog - uključuje se u razgovor Miho Miljas, te dodaje:

U pandemiji je prodaja stala kao što je stao i cijeli svijet. Mi smo bili vezani za dubrovačko područje, naša vina su se prodavala u dubrovačkim hotelima i restoranima a kako oni sami nisu imali gosta tako i naša prodaja vina je bila vrlo mala i nedostatna da pokrije tekuće troškove te troškove održavanja vinograda. Vina smo u prošloj berbi pripremili za odležavanje jer ne očekujemo neki preveliki bum turizma i u ovoj sezoni. Prodaju smo proširili i van dubrovačke županije kako bi amortizirali manjak prodaje na licu mjesta.

Dok se situacija ne popravi mi i dalje predano radimo i podižemo kvalitetu svojih vina. Brat Zvonko inače diplomirani enolog agronomije, koji je u Požegi diplomirao vinarstvo i vinogradarstvo te surađivao sa doajenom hrvatskog vinarstva gospodinom Vladom Krauthakerom, po dolasku sa studija je nastavio putu koji su utrli naši djedovi te otac Ivo i dundo Miho. Trenutno proizvodimo 3 vrhunska vina Malvasiju Dubrovačku, Grk i Cuvee Blanc (malvasija/ maraština) i 3 kvalitetna vina Rose (Crljenak/Plavac), Maraština i Plavac. U pripremi su neke nove etikete te novi vinogradi, a ove godine već povećavamo nasade Grka za kojega smo dobili brončanu medalju na prestižnom natjecanju na londonskom International Wine Challenge (IWC).

dubrovniknet.hr