punionica

Vrlo ozbiljna koncentracija vrhunskih vina, ozbiljna vinska priča, i sorta s kojom mogu postići gotovo sve stilove, garancija je dobre budućnosti i prostor za dodatno ulaganje u pozicioniranje brenda na svjetskom vinskom tržištu.

U sklopu ovogodišnjeg Festivala graševine, sredinom svibnja, održano je tradicionalno ocjenjivanje vina proizvedenog od sorte graševina. Stručnu ocjenjivačku komisiju predstavljali su enolozi, ugostitelji, sommelieri, znanstvenici i stručnjaci te osobe usko vezane za segment eno-gastronomije. Na samo ocjenjivanje pristiglo je 115 uzoraka od kojih je 8 zaslužilo veliko zlato, 59 ih je bilo zlatnih, srebro je dobilo 40 uzoraka, a broncu sedam. Uzorci su pristigli iz svih krajeva Hrvatske u kojima se uzgaja ova cijenjena sorta vina koja je ujedno i najzastupljenija sorta u RH budući da čini 25 % ukupno proizvedene količine.

Vinarija Kutjevo d.d. briljirala je na samom ocjenjivanju te osvojila tri šampionske titule za mladu, suhu, graševinu - Vrhunsku graševinu berbe 2020., šampionsku titulu za predikatno vino - Graševinu ledeno vino Hrnjevac iz 2018. te za najbolji pjenušac od sorte graševina - Maximo brut. Napomenuti ćemo kako su osvojili i dvije velike zlatne diplome za ledene berbe te čak osam zlatnih diploma za vrhunske selekcije graševina raznih kategorija. "Dovoljno je reći kako je svaki dostavljen uzorak osvojio zlato. Mislim kako već sama ta činjenica dovoljno govori o našim vinima. Međutim, kada govorimo o graševini kao sorti, samo vinogorje Kutjevo pokazuje kako je opravdano postalo sinonim za spomenutu sortu. Najkvalitetnija vina dolaze upravo s obronaka Papuka i Krndije. Što se vinarije Kutjevo d.d. tiče, kvaliteta graševina je neosporna. Polazeći od baznih, vrhunskih do premium i predikatnih graševina, spremni smo domaćem i inozemnom tržištu ponuditi vina koja se mogu mjeriti s bilo kojim svjetski priznatijim sortama odnosno vinima", napominje glavni enolog vinarije.

Graševina je naša najprodavanija sorta, sorta čiji se potencijal prepoznaje diljem svijeta o čemu svjedoči podatak kako se upravo ona izvozi u najvećim količinama, a prisutna je i na najvećem broju svjetskih tržišta. Brend sorte graševina gradimo više od stotinu godina, a iznimno nas veseli činjenica kako kupci itekako prepoznaju omjer cijene i kvalitete koju nudimo. S istraživanjima potencijala graševine na različitim vinogradarskim položajima nismo završili, tako da sada možemo zaključiti kako nadaleko poznatim apelacijama Vinkomir, Hrnjevac i Vetovo možemo pridružiti i apelaciju Korija. Upravo sa spomenutog položaja gradimo jako posebnu priču, poručuju iz vinarije Kutjevo d.d.

Sezona međunarodnih vinskih ocjenjivanja je u punom jeku, a brojna vina kušana su na nedavno održanom International Wine Challenge (IWC) ocjenjivanju vina. Nekoliko stotina IWC sudaca tijekom dva tjedna ocjenilo je oko 15.000 uzoraka na slijepom kušanju. IWC je u svijetu prepoznat kao najstrože vinsko natjecanje s najboljim i najpomnijim sustavom procjene kvalitete vina. Brončane medalje osvojile su linije Kutjevo graševina 0,75 berbe 2020., Vrhunska Graševina berbe 2020. te Maximo Oro berbe 2018.

Brojnim domaćim te međunarodnim priznanjima za vrhunska vina pridružila se i međunarodna nagrada za web design u kategoriji "Hrana&piće" na nedavno održanom Web Excellence Awards. Upravo je redizajniranA online vinoteka na www.kutejevo.com/webshop najbolje mjesto za kupnju nagrađivanih vina i upoznavanje s brojnim atraktivnim ponudama vinarije Kutjevo d.d.