panorama

Pouzdanost, tradicija i povjerenje potrošača ključ su uspjeha svake vinske heritage priče, baš kakva je ona istarske vinarije Kabola, koja slavi 130. obljetnicu. Tri generacije obitelji Markežić stvarale su jedinstvena vina.

Kupci vjeruju onima koji dugo opstaju na tržištu, a Markežići svoju vinsku priču pišu od 1891. Te je godine nono Ivan napunio prve butelje Muškata momjanskog, sorte u kojoj su uživali kraljevi i carevi, a i danas intrigira vinski svijet. Duboko poštujući tradiciju i prirodu sadašnji vlasnik Kabole Marino Markežić, avangardnim i inovativnim pristupom vinariju je pozicionirao u vrh vinske scene. Vinariju je pod imenom Kabola u Kanedolu pored Momjana otvorio 29. svibnja 2005. pa se taj datum simbolično slavi kao rođendanski.

Kabola nije sinonim samo za vrhunska vina, nego i najljepše istarsko imanje s kamenom stancijom koje izgleda kao kulisa romantičnog filma. Baš zbog toga ovu vinariju obožavaju svi, od celebova i influencera, ljubitelja vina do filmskih zvijezda. Tu je snimio spot popularni duet 2Cellos, Salma Hayek scene za film The Hitman's Wife Bodyguard, a nedavno je završeno snimanje scena za slovački film Šťastný Nový rok: Dobrodošli.

No istinske zvijezde ove vinarije iznimna su vina proizvedena po ekološkim principima, pa su sve etikete nositelji bio certifikata. Posebno su tražene malvazije produljene maceracije poput onih odležanih u amforama ili drvenim bačvama. Nećete odoljeti ni moćnim teranima. Prošla je vinogradarska godina, slažu se u Istri, bila iznimna, pa ćete se oduševiti i svježom Malvazijom.

Ako još niste bili u ovoj istarskoj vinariji, sada je pravo vrijeme, jer vas u rođendanskoj godini očekuju brojna iznenađenja i pogodnosti.

Novi list