točenje

Daj više napiši taj tekst. Gnjavi me urednik danima, a ja nikako da sjednem i krenem. Ostalo mi nekako u magli druženje s Todorom i Morisom. Omađijali su me s tim novim vinom. Vino volim, punk još više. A trebalo je i degustirati. O čemu se radi. Zovem vinara Morisa Vareška iz Krnice. Govori mi urednik, čovjek smislio neko novo pjenušavo vino, a na etiketu stavio punkera Zorana Todorovića Todora. Vino je nazvao punk i to ti je prvo punk vino. Ajd' dobro, valjda nije neki otrov, pomislim na prvu. Mislim si, veća bi mu fora bila da je vino stavio u bocu piva. E to bio bilo punk vino za u parkić. Nalazimo se kod Todora u Loborici da vidim što se to tamo kemija.

Sjednite, što ćete popiti, pita nas domaćin Todor i njegova simpatična supruga. I kreće priča o Morisovom vinu.

Prava umjetnost

Napravili smo 600 boca, krenuo je nadobudno Moris . On dijeli boce, a ja šamare. Ma ne, šalim se, uzeo je Jehovine svjedoke pa mu sad reklamiraju vino od kuće do kuće, govori Todor.

Ajde sad za ozbiljno, ponavljam nekoliko puta. Moram nešto napisati.

Bom, allora… Cijela priča vinarije i mog razmišljanja je koncipirana na ideji približavanja vina mlađoj populaciji koja se zadnja dva desetljeća više okrenula ispijanju piva. Young Punk nije naša prva etiketa na tržištu. Postoji još The Blonde One Malvazija i Merlot Šerđo. Ukupno imamo 13 etiketa koje čekaju da vina budu spremna i izađu na tržište. Svaku od tih 13 etiketa radi jedan umjetnik, a slogan moje vinarije je "Wine is Art", jer iskreno vjerujem da je prava umjetnost napraviti vino. Isto tako umjetnost je osmisliti rad koji ide na jednu od naših etiketa. Za razliku od većine vinarija nemamo unificirane etikete već svaki umjetnik, nakon što čuje priču o određenom vinu, ima otvorene ruke sam osmisliti baš onakvu etiketu za koju smatra da bi najbolje pasala uz određeno vino. Na taj način ujedno predstavlja i svoj rad, govori Moris Vareško čija vina izlaze pod brendom Momento Moris.

Za svoja vina kaže da su prirodna i jednostavna, ali vrlo kompleksna.

Kod osmišljavanja vina vodim se izrekom Leonarda Da Vincija: "Jednostavnost je ultimativni oblik savršenstva." Smatram da grozd sam po sebi sadrži sve što je potrebno da bi se iz njega rodilo vino. Nakon berbe u podrumu minimalno interveniramo kako bi nastao završni proizvod. Ne koristimo selekcionirane kvasce te svako naše vino fermentira na autohtonim kvascima. U vinogradima radimo po biodinamičkim principima s no till tehnologijom i ekološki smo certificirani proizvođači, govori Moris.

Trenutno su na tržište izbacili tri etikete. Autori su Đani Celija, Vanessa i Danilo Vujisić te Zoran Todorović. Uz njih, tu su još Vedran Klemens, kojeg svi više-manje znaju kao autora svih etiketa pivnice Medvedgrad, Goce Vasko, autor televizijskih reklama, zatim Vjeran Juhas Piro iz Mrklog Mraka i jedan od osnivača pulske Galerije HUiU.

Za svoje Young Punk Pét Nat vino Moris priča da je prvo pjenušavo vino u Hrvatskoj napravljeno od istarske malvazije metodom predaka (méthode ancestrale), koja se koristila prije više stoljeća u Limouxu na jugu Francuske.

Pét Nat je kratica francuskog izraza pétillant naturel što bi u prijevodu značilo prirodna pjenušavost. To je potpuno prirodno pjenušavo vino za čiju sirovinu koristimo grožđe iz naših vinograda u kojima ne koristimo herbicide, pesticide, sistemična škropiva ili slična sredstva koja su u konvencionalnom vinogradarstvu dozvoljena. Od samog smo starta nekonvencionalna vinarija, pa su nam i vina takva, skroz drugačija. Nekima se sviđaju, nekima ne, no zasigurno svatko tko ih proba kaže da su drugačija, ističe Moris.

Danijela Bašić - Palković | Glas Istre