sastanak

Predstavnici šest ljubuških vinarija - Vinarije Buntić, Vinograda Nuić d.o.o., Catene d.o.o., Vina Milas, JSB-a te Vinarije Majić d.o.o. u srijedu su s gradonačelnikom Ljubuškoga Vedranom Markotićem potpisali ugovor o koncesiji, kojim je stavljena točka na "i" u povratku Plantaže vinarima.

Točka na "i"

Riječ je o vrijednom poljoprivrednom zemljištu na ulazu u Ljubuški na kojem će, kako su obećali vinari, za godinu do dvije dana ponovno niknuti nasadi vinove loze čiji će plodovi svojom kvalitetom osvajati natjecanja diljem svijeta. Zdenko Milas, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Ljubuški, kazao je kako je potpisivanje ovog ugovora važan korak za ljubuške vinare, Grad Ljubuški, ali i cijelu Zapadnohercegovačku županiju (ZHŽ).

Ovim danom ostvaruju se pretpostavke za prekretnicu i povratak velikoj tradiciji ljubuškoga vinarstva koja datira već dulje od 100 godina. Iza nas je razdoblje koje nije bilo najbolje za vinare. Ali sada smo konačno u prilici svojim radom i investicijama preokrenuti tu situaciju te, nadam se, opravdati sva očekivanja. Za svakog od nas vinara, nakon potpisivanja ovog ugovora, predstoji značajna investicija, ali se nadam kako ćemo za godinu, dvije ili tri najdalje svjedočiti kako sinergija postiže prave rezultate u nastojanjima da Ljubuški vratimo u vrh ljestvice vinara - poručio je Milas.

Četrdeset hektara

Gradonačelnik grada Ljubuškog Vedran Markotić istaknuo je kako je ugovorom o dodjeli koncesije šestorici ljubuških vinara dodijeljeno 40 hektara zemljišta.
Prije svega, želim iskazati zadovoljstvo i zahvalnost vinarima što su se u teškim vremenima odlučili na daljnja ulaganja u podizanje vinograda i proizvodnju vina na našem najplodnijem zemljištu. Ovom prilikom poželio bih im uspjeh i sreću u daljnjem radu te da za koju godinu ponovno pijemo najbolje vino s ljubuške Plantaže - kazao je gradonačelnik Ljubuškoga Vedran Markotić.

Spomenuto zemljište je u posjedu Zapadnohercegovačke županije, pa je uime Vlade ZH županije potpisivanju ugovora nazočio njezin dopredsjednik i ministar financija Toni Kraljević koji je podsjetio kako je Ljubuški ishodište vinogradarske i vinarske proizvodnje u Bosni i Hercegovini.
Uz priču vinarije u Ljubuškom odnosno ove Plantaže blisko sam vezan još otkad sam bio predsjednik OV-a Ljubuški. Tada sam se zarekao kako ćemo tu priču dovesti do kraja tako da se taj prostor privede svrsi, odnosno da na Plantaži, kao što sam njezin naziv kaže, opet budu najkvalitetniji trsovi loze s kojih će poteći najbolja vina - kazao je Kraljević, dodavši kako će povratak Plantaže vinarima stvoriti dodatnu vrijednost, otvoriti nova radna mjesta te oplemeniti ulaz u Ljubuški.

Vinarija u Ljubuškom djelovala je još od 1882. godine i kao takva predstavljala je najstariju vinariju u BiH, a nadaleko poznata bila je loza s Plantaže.

Večernji list