vinograd

Kako bi održale svoje poslovanje, malim vinarijama u Crnoj Gori će, u sljedećem razdoblju, biti potrebna neuporedivo veća podrška, kazao je potpredsjednik crnogorske nacionalne Udruge somelijera Luka Bešić. To što su male, smatra i prednošću vinarija.

Posljednjih 12 mjeseci korona krize za crnogorske vinare su bili jako izazovi, kazao je Bešić. To što su vinarije male, u doba pandemije bilo je, kaže, njihova prednost.
Veliki broj malih vinarija se lakše prilagođavalo trenutnoj situaciji ali je očigledno da je tržište u stanji mirovanja. Obzirom da su male crnogorske vinarije više okrenute domaćem tržištu tj. turizmu i turističkim kapacitetima, hotelima i restoranima, mnogo više nego što su izvozno orijentisane, a kako nije bilo turističke sezone protekle godine, to je lanac koji je vukao jedno za drugim, i oni su u jeku priprema za prošlu sezonu zaustavljeni, kazao je Bešić.

U ožujku je, dodaje, zaustavljen i salon vina "Montevino", koji je, kako je kazao, jedan od najznačajnijih događaja u regiji i koji je služio za predstavljanje proizvoda i pokušaj plasiranja vina u turističke objekte.

Kako bi svoje održali svoje poslovanje vinari su, kaže Bešić, bili skromni sa zahtjevima resornom ministarstvu ali ističe da su svi zahtjevi bili prihvaćeni.
Svi zahtjevi poslati ministarstvu su bili prihvaćeni, ali su zahtjevi bili skromni, kazao je i dodao da će u sljedećem razdoblju vinarijama biti potrebna neusporedivo veća podrška da se ponovo pokrenu i vrate na pozicije iz 2017. i 2018. godine.
Neopohodan je nesmetan rad ugostiteljskih objekata, otvorenost granica i da imamo turističku sezonu. Ako zanemarimo najveću crnogorsku vinariju "13. jul Plantaže" ostali imaju vrlo mali izvozni kapacitet i više su okrenuti domaćem tržištu, zato je bitno da domaće tržište funkcioniše posebno u Horeca dijelu, mnogo više nego Ritejl i najbitnije su otvorene granice i da funkcioniše ugostiteljski segment, ističe Bešić.

Podsjeća kako je u posljednjih 5 do 6 godina došlo do velike ekspanzije posebno malih vinarija u Crnoj Gori. Najveći problem je što su vinarije male ali o ujedno smatraju i svojom velikom šansom i nadaju se da će moći mnogo bolje da odgovore zahtjevima tržišta. Promijenile su se i navike ljudi sada i kupuju vina, promijenile su se potrošačke navike i taj problem se pretvorio u šansu, kazao je Bešić.

rtcg.me