butelje

Pandemiji usprkos, ne posustaju ulaganja u vinsku produkciju u Hrvatskoj. Posljednjih mjeseci i godina brojne su vinarije obnovile podrume i vinograde, neke su sagradile nove podrume, a nemali je broj i onih koji su s proizvodnjom krenuli od nule, uz pomoć tzv. greenfield investicija. Sve se to događa ponajviše zahvaljujući poticajnim sredstvima EU koja pokrivaju lavovski dio takvih ulaganja. Čak ni u ovom trenutku teške nesigurnosti koju je izazvao covid-19 i posljedično smanjio prodaju vina, jer su nakon supermarketa glavno tržište za vina - a za neke vinarije ujedno i jedino - sada već predugo blokirani restorani, entuzijazam kod ulagača i dalje postoji. Pandemija se doživljava kao privremena nevolja koja mora proći i nakon koje će se stvari vratiti u normalan tijek, a tada svi žele biti spremni za utakmicu.

Tri sasvim nova vinska projekta tako su ugledala svjetlo ovih dana. Prvi je vinarija u nastajanju, Royal Hill, koja izrasta na 36 hektara vinograda Kraljevo brdo koje su kupili od vinarije Iuris. Privremeno vina rade u vinariji Erdut, a u najskorijem roku imaju u planu napraviti i vlastiti podrum. Riječ je o skupini ulagača koju predvodi Miodrag Borojević, a čiji projekt, koji osim vinarije uključuje druge poljoprivredne djelatnosti, operativno provodi Tino Anđić. Imaju veliko iskustvo u međunarodnom retail biznisu i planiraju izvoziti veći dio proizvodnje. Počeli su s dvije etikete, da se upoznaju s tržištem i ono s njima, potom, za godinu dana slijede još četiri etikete, a kad završe vinariju, kane zaokružiti cijeli portfelj.

Drugi novitet na tržištu je Tomo boutique winery bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. Taj je projekt u konkretnijoj fazi, vinarija je sagrađena i u funkciji i vinogradi su zasađeni iako se za prvu berbu koristi kupljeno grožđe iz Kutjeva, jer njihovo još nije došlo u rod. Tomislav Tolušić se odlučio koncentrirati na slavonsku perjanicu graševinu i prvi rezultati su dobri. Nije riječ o vinu koje bi trenutačno ostavilo dublji trag na sceni, jer ima boljih, ali kao prvijenac na kojem se prikuplja iskustvo za vlastito grožđe kad dođe u rod ostavio je dobar dojam.

Treći i možda u ovom trenutku najzreliji projekt je vinarija Litterarii. Riječ je o podrumu u sklopu kurije Nespeš u okolici Zeline, koju je zagrebački Badel nekoć bezuspješno pokušao dovesti u funkciju i odustao na kraju. Kupac kurije i njezinih vinograda i novi ulagač poznati je vinski i turistički poduzetnik Goran Hanžek, koji je već preuredio podrum, a sada radi na obnovi kurije i vinograda. Osmislio je brend Litterarii kojim se referira na dugu učiteljsku tradiciju u obitelji i pod tim je nazivom za tržište pripremio četiri vina, silvanac zeleni, rajnski rizling, sauvignon blanc i chardonnay, a u pripremi i na dozrijevanju je još nekoliko budućih etiketa. Iako su vinogradi stari i traže ulaganja, očito daju grožđe vrlo visoke kvalitete jer su sva vina vinarije trenutačno na iznimnoj razini.

Jutarnji list