logo

Iako je prvotno najavljeno kako će se 27. po redu Vinistra održati od 7. do 9. svibnja u Poreču, zbog epidemiološke situacije u cijeloj Hrvatskoj, organizatori su najavili kako mijenjaju datum i mjesto održavanja.

Još se ne zna točan datum, ali organizatori Vinistre su optimistični i ne odustaju od organizacije ovogodišnje Vinistre. Kako ističu organizatori, u svakodnevnoj su komunikaciji s istarskim Stožerom civilne zaštite i vjeruju kako će se najveća istarska manifestacija vina održati u lipnju, prvi put na otvorenom, u porečkoj uvali Peškera.

To su potvrdili u tjednu ocjenjivanja vina i alkoholnih pića i Svijeta Malvazija, u porečkom hotelu Parentium Plava Laguna.
Iznimno smo sretni što smo unatoč koronakrizi, nakon godinu dana pauze uspjeli organizirati ocjenjivanje i 12. Svijet malvazija kao tradicionalni uvod u Vinistru. I to u posve novim okolnostima. Zbog epidemioloških mjera primjerice smanjili smo broj komisija na tri, a za strane ocjenjivače iz Italije i Slovenije omogućili PCR i antigenski test, rekao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre te dodao kako je uvjeren da će se ove godine manifestacija održati.

Na ovogodišnje ocjenjivanje ukupno je pristiglo 415 uzoraka vina i 20 jakih alkoholnih pića, oko 15 posto manje nego prijašnjih godina, očekivano zbog koronakrize. Na 12. Svijet malvazija, neformalno svjetsko prvenstvo ove sorte, ocjenjujemo 220 uzoraka - iz Hrvatske 166, Italije 24, Slovenije 20, Španjolske i Grčke po pet. Što se tiče svježih vina prema do sada kušanim uzorcima mogu reći da je berba 2020. bila odlična, dok su odležana vina punog i zaokruženog okusa, istaknuo je Mario Staver, predsjednik ocjenjivačke komisije.

Vinoljupci već sad mogu uživati u istarskim vinima u kaštelu Morosini Grimani u Svetvičentu u kojem Vinistra ima prodajni punkt i na tjednoj razini planira organizirati sljubljivanja vrhunskih istarskih vina i sireva, a suradnja je potvrđena potpisivanjem ugovora s tvrtkom Savičenta.