butelje

Jučer, 18. veljače u svijetu se obilježavao Global Drink Wine Day, dan posvećen slavljenju vina. U povodu ovogodišnjeg Global Drink Wine Daya, britanski magazin Decanter izdvojio je dvadeset uzbudljivih i inovativnih vina, koja su na DWWA osvojila 95 i više bodova.

Decanter u ovaj izbor nije uvrstio konvencionalna, etablirana vina, pa tako nema ni jednog Pauillaca, šampanjca ili caberneta iz Napa Valleya. Među dvadeset odabranih vina koja svijet tek treba otkriti nalaze se i dva hrvatska. Riječ je o Kozlovićevoj Selekciji iz 2017. koja je na Decanterovim Svjetskim nagradama osvojila platinastu medalju i 97 bodova, i o Štamparovu pjenušcu Urban White, koji je osvojio zlato i 95 bodova. Evo obrazloženja.

Kozlović Selekcija Malvazija 2017. Hrvatska Istra: "Zapanjujuće čisto, impresivno slano i mineralno na nosu. Na nepcu je svjetlo, svježe i hrskavo s dodirom elegancije. Kraj je dug, s puno okusa, s elementima limete i herbalnim notama. Izvanredno vino!"

Štampar Urban White Extra Brut, Zagorje -Međimurje: "Ozbiljno na nosu, s dodirom limuna, akacije i meda. Na nepcu se osjete dunja i limun, s elementima kremastosti, lijepe dubine, duljine i harmonične kiseline."

Ulazak dva hrvatska vina u izbor dvadeset svjetskih vina kojima se proslavlja Global Drink Wine Day još je jedan dokaz sve više kvalitete hrvatske vinske industrije.

plavakamenica.hr