u podrumu

Male obiteljske vinarije bogatstvo su svake vinske regije, a u zadnjih desetak godina imamo mnogo svijetlih primjera i kod nas. U većini slučajeva mlada generacija nastavlja tamo gdje su stali njihovi preci te revitaliziraju vinograde. Ima i dosta slučajeva u kojima ljudi, stekavši i imetak u nekom drugom poslu, kupuju male vinarije. Upravo takav trend bio je okosnica razvoja kalifornijskog vinarstva prije pedesetak godina kada su brojni poslovni ljudi iz Los Angelesa počeli osnivati male vinarije po Napa i Sonoma Valleyju.

Godine 2013. u Svetom Petru u Šumi mladi bračni par Lara i Marko Zgrablić pokrenuli su vinariju In Sylvis, što na latinskom znači - u šumama. Za svoj brand odabrali su zanimljivo i znakovito ime koje vuče i povijesne korijene imena njihova mjesta stanovanja. Mjesto je ime dobilo prema samostanu koji se zvao Monasterium Sancti Petri in Sylvis ili Samostan Sv. Petra u Šumama .

Prvi sam se put susreo s njihovim vinom prije nekoliko godina kada sam pisao o njihovoj malvaziji istarskoj iz berbe 2016. Od tada redovito pratim napredak ove vinarije koji je očit iz godine u godinu. Lara i Marko su u suradnji s malom destilerijom Frane ovo ljeto organizirali nekoliko evenata pod nazivom "Ljeto u vinogradu In Sylvis" te po promotivnim cijenama nudili likere OPG Frane i vina In Sylvis. Na ovaj su način dobili dosta dobrih stranih turista iz okolnih kuća za odmor, ali i domaće goste.

U ovoj teškoj godini za vinare na tržište su plasirali dva izvrsna vina. Prva je kasna berba prosušenih bobica od malvazije istarske iz berbe 2019. s kojom sam se susreo početkom studenog u Savičenti. Na radionici sljubljivanja vina i sira bila je izvrsna u kombinaciji s Latusovim 40 mjeseci odležanim kravljim sirom Urbani. Drugo vino je bordoški cuvée s istarskim dodatkom koju su nazvali Arbor, što znači stablo na latinskom. Cuvée Arbor je napravljen po prvi puta, mješavina je po 40 posto merlota i cabernet sauvignona te 20 posto terana. Merlot i cabernet sauvignon su brani i vinificirani zajedno, a teran odvojeno. U oba slučaja odrađena je maceracija od dvadeset dana te je potom slijedilo jednogodišnje odležavanje u kombinaciji 500-litarskih i 225-litarskih bačvi. Arbora je punjena u oko 1.800 butelja koje su se na tržištu našle neposredno prije Božića. Grožđe za Arbor dolazi iz kooperantova vinograda iz okolice Brtonigle starog oko 30 godina.

Vinarija In Sylvis danas obrađuje ukupno dva hektara vinograda, a godišnje u dobroj berbi na tržište plasiraju oko 15.000 butelja vina. Na tržištu su u ovoj godini prisutni sa šest etiketa: svježom, odležanom i desertnom malvazijom istarskom, roseom, cuvéeom Arbor i teranom. U bližoj budućnosti cilj im je dostići pet hektara vlastita vinograda i izgraditi mali boutique podrum.

u podrumu

Danas bih s vama podijelio moje viđenje cuvéea Arbor. Vino krasi lijepa, elegantna, živahna rubin crvena boja sa svjetlijim rubovima, bistro je i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan. Na prvo mirisanje javlja se nota bobičastog voća u obliku borovnice, višnje maraske i liqurizie (sladić), a na drugo nota dima, crnog papra i tamne čokolade, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, dok s druge strane ima dobru svježinu, tanini su fini, ipak još malo hrapavi, ali će s odležavanjem vina u boci postati finiji. Vino je ukusno i krasi ga srednje tijelo. U dobrom je balansu, intenzivnost okusa mu je izražena, trajnost okusa je trajna. Kakvoća vina je fina, vino je ukusno i harmonično te mu se na aftertasteu javlja nota višnje maraske. Vino je u usponu i ne treba žuriti s trošenjem te u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati osam do deset godina. Enogastronomski ga preporučujem uz janjeći rack s povrćem sa žara.

Ime vina: Cuvée Arbor

Godina berbe: 2019.
Proizvođač: Vinarija In Sylvis
Lokacija: Sveti Petar u Šumi/ZOI hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: Janjeći rack
Ocjena: 9,1/10
Čaša: Riedel Restaurant Extreme Cabernet glass
Cijena (mpc): 100,00 kn (kod vinara)

Emil Predec | Glas Istre