ilustracija

U Sarajevu će se, 18. i 19. listopada, u Domu Armije u Sarajevu održati jubilarni 15. Sarajevo Wine Weekend.

Ovaj festival vina je za desetljeće i po postojanja narastao od lokalnog, malog događanja koji su organizirali entuzijasti do najvećeg bh. eventa i jednog od najznačajnijih festivala ovog tipa u regiji.

Na Sarajevo Wine Weekendu je najavljeno sudjelovanje oko 70 vinarija iz Bosne i Hercegovine, regije i Europe, a njih dvadeset će se premijerno predstaviti vinskoj publici u Sarajevu. Posebna poslastica za ljubitelje i ljubiteljice bh. sorti će biti zajedničko izlaganje Udruge Blaž (blatina i žilavka), koju su, po uzoru na europske i svjetske vinarije, osnovali hercegovački vinari novih generacija.

Gošća festivala ove godine će biti Caroline Gilby, Master of Wine. Caroline je vinska stručnjakinja, spisateljica koja piše i za čuveni Decanter i govornica o vinima i vinskim sortama. Gilby se nalazi u ekskluzivnom svjetskom društvu od 200 ponajboljih sommeliera i sommelierki. Ovo je članstvo ograničeno brojem, i samo najbolji/e uspiju upisati svoje ime na listu, a Gilby to svakako jeste.

Festival će, kao i ranijih godina, pratiti vinska zbivanja u gradu, a po zaključenju festivalske satnice u subotu i publika i vinari će se iz Doma Armije preseliti na NLB Sarajevo Wine Weekend After Party, koji se i ove godine održava u Coloseum Clubu.

Novitet Sarajevo Wine Weekenda su bespovratne čaše najpoznatijeg svjetskog proizvođača staklene galanterije namijenjene vinskoj umjetnosti, Riedel, koje će poslužiti kao ulaznice.