skupna

Glavni dio događaja Svjetski dan Vranca 2019. koji je održan u Skoplju u organizaciji udruženja Vina iz Makedonije bilo je predstavljanje vinske sorte "Vranac" koja je neraskidiv dio vinskog identiteta cijele regije.

U okviru manifestacije organizirane su panel diskusije i master-classovi sa svjetskim vinskim profesionalcima koji istražuju "Vranac" kao sortu, kao i njen potencijal.

Vinski stručnjaci su istakli da je Vranac izuzetno značajan za sve zemlje regije, a poznato je da je porijeklom iz Crne Gore. U Makedoniji je od zasađenih 28.200 hektara vinove loze čak 10.800 hektara Vranca.

Govoreći o Vrancu, predsjednik Udruge Vina iz Makedonije Svetozar Janevski istaknuo je da je svaki strani vinski stručnjak i ljubitelj vina koji je imao priliku probati vino proizvedeno od ove sorte bio oduševljen:

Riječ je o "velikoj" sorti vina koja ima potencijal stajati na istoj razini s etabliranim i dobro poznatim Cabernet Sauvignon ili Merlotom i uživa međunarodnu reputaciju. Sada je vrijeme posvetiti se regionalnoj komponenti i onome što nas čini drugačijima, unikatnim i omogućava nam osiguranje zasluženog mjesta u vinskoj industriji na globalnoj razini - upravo kroz ovu značajnu inicijativu - "Svjetski dan Vranca". Cilj je da sve zemlje koje su danas ovdje s nama preko svojih predstavnika, imaju benefit od promocije vina koja sadrže vranac, kao i da otvore vrata drugim autohtonim sortama na svjetskom tržištu, rekao je Janevski na svečanom otvaranju manifestacije.

Pored stručnog dijela, u okviru manifestacije održan je i ekskluzivni salon vina sorte Vranac na kome je predstavljeno više vinarija iz zemalja regije.

Vinski novinari iz regije suglasili su se da je ova manifestacija od izuzetnog značaja i da su postavljeni ciljevi koji mogu pomoći svim proizvođačima u sljedećem razdoblju, ali je i da organizacija bila na visokoj razini.

Sljedeće godine manifestacija će biti održana u jednoj od zemalja regije i u svijetu, opet zajedno s vinarijama iz regije.