podrum

Novi vlasnici Perutnine Ptuj, ukrajinska grupa MHP-a, već neko vrijeme traži ulagača ili kupca za tvrtku Vinarija, poznatiju kao Ptujska klet.

Nedavno su iz Celjskog mesa potvrdili da su zainteresirani za kupnju tvrtke kćeri Perutnine, a prošle godine započeli su razgovore s Upravom, koji se nastavljaju.

Perutnini su podnijeli obvezujuću ponudu za preuzimanje, piše Večer. Ptujska klet godišnje proda od 1,2 do 1,3 milijuna boca vina i ostvari prihod od 3,7 milijuna eura, pri čemu je udio izvoza 13 posto, ali stalno raste.

Oko 46 posto vina izvozi se u SAD, 36 posto ide u Hrvatsku, slijede Njemačka i Austrija, a udio Kine u prodaji raste. Ukupni kapital tvrtke iznosi 2,7 milijuna eura, a ukupna imovina vrijedna je 6,2 milijuna eura.

Tine Krek, direktor Ptujske kleti, kaže da je od nekadašnjih nešto više od 150 kooperanata u vrijeme spajanja Vinarije s Perutninom ostala petina.
Procjenjujemo da ćemo od naših vinogradara iz Haloza i središnjih Slovenskih gorica preuzeti od 1300 do 1500 tona grožđa, dodaje Krek.

Očekuje se da će ovogodišnji urod biti nešto manji, ali kvalitetniji nego lani.

Poslovni dnevnik