sudionici

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju, u Skoplju je i službeno uspostavljena Balkanska vinska mreža.

Inicijator nove mreže regionalne saradnje je udruženje "Vina Makedonije", a zajedno s organizacijama: Wine Q Center of Serbia iz Srbije, Udruga Salon žilavke Bosna i Hercegovina i Vinska akademija iz Crne Gore kao partneri na projektu, i druge vinske udruge iz zemalja zapadnog Balkana koje sprovode projekt "Vino kao most za povezivanje zemalja zapadnog Balkana".

Nova mreža regionalne saradnje, koja će djelovati na području povezivanja i promoviranja vina balkanskih zemalja, održala je svoju prvu regionalnu konferenciju na kojoj je usvojen akcijski plan djelovanja, a koji će se početi provoditi početkom sljedeće godine.

Ukupno 15 udruga proizvođača vina, vinogradara i sommeliera potpisalo je memorandum o saradnji.

Konferenciji su nazočili i predstavnici strukovnih udruga iz nekoliko zemalja regije - Grčke, Bugarske, Slovenije, Hrvatske i Rumunije, koji su dobili službeni poziv za pridruživanje mreži s kojom će Balkan Wine Network surađivati ​​u budućnosti.

Jedan od glavnih zadataka Balkanske vinske mreže je promocija lokalnih autohtonih vinskih sorti, kao i vina proizvedenih u regiji, pridonoseći tako da Balkan kao vinska regija dobije pravo mjesto među drugim svjetski poznatim vinskim regijama.

Osnivači vinske mreže došli su do zaključka kako su vina Balkana zanimljiva svjetskoj javnosti, tako da zajednički nastup kao regionalnog vinskog odredišta ima puno bolju perspektivu nego nastup svakog ponaosob.

Uspostavljanje i rad Balkanske vinske mreže finanCijski je potpomognuo Fond Zapadni Balkan koji su osnovale vlade Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova, kao dio svojih napora za promoviranje regionalne saradnje i integracije zemalja regije u Europsku uniju.